Epävarma talous luo varjoja työllisyyteen

0

Korona syöksi vauhdilla ja odottamatta Uudenkaupungin ja koko Vakka-Suomen positiivisen rakennemuutoksen uralta epävarman talouden aikaan.

Vielä alkuvuonna Varsinais-Suomessa oli huoli siitä pysähtyykö yritysten kasvu, kun osaavaa työvoimaa ei ole saatavissa. Yritysten liikevaihdot nousivat ja toiveikkuutta lisäsivät autotehtaan tuotantoennätykset.

Sitten tuli korona, joka iski yrityksiin rajummin kuin mikään aiemmin koettu.

Äkkipysähdyksestä on vähitellen siirrytty lähemmäs normaalia, mutta korona vaikuttaa edelleen vahvasti ja terveysalan asiantuntijoiden puheet mahdollisesta epidemian toisesta aallosta lisäävät epävarmuutta tulevasta.

Uudessakaupungissa työttömyysaste huiteli pahimmillaan huhtikuussa 30 prosentissa.

Kesäkuun tilastossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Uudessakaupungissa 10,6 prosenttia. Maakunnan kärkikastiin työllisyydessä vuosia lukeutuneen Laitilan työttömyysaste pomppasi 11,7 prosenttiin.

Korona on kohdellut yrityksiä eri tavoin. Päivittäistavarakaupassa on rikottu myyntiennätyksiä, mutta rakennusalalla on ollut hiljaista.

Rakennuskassa kertoo tiedotteessaan, että viime vuoden kesäkuuhun verrattuna työttömyys on noussut 52,5 prosenttia.

Rakennuskassa lopetti työllisyyttä arvioivien ennusteiden tekemisen, koska se on muuttunut mahdottomaksi. Juuri se tekee tästä korona-ajasta niin vaikean: yleensä taantuman aikana toivoa lisää tieto siitä, että ajat muuttuvat ja asioihin voi vaikuttaa. Nyt lillutaan omituisessa epävarmuuden tilassa, jossa yritykset lähinnä varmistelevat normaalia arkea, mutta kehittäminen ja investoinnit koetaan liian suureksi riskiksi.

Poikkeusoloista on hyvää vauhtia tulossa uusi normaali. Rokotus tuo aikanaan helpotusta koronaan, mutta sitä ennen jokaisen on arjessaan otettava huomioon epidemia ja huolehdittava siitä, että viranomaisten ohjeet otetaan tosissaan.