Hotelleissa on kiireinen kesä

0
Taina Aalto (vas.) ja Tanja Nyberg pyörittävät Cafe Aittaa ja Hotelli Aittarantaa. Kesä on sujunut vilkkaasti.

Paikallisten hotellien kävijämäärät ovat kasvaneet hiljaisen kevään jälkeen huimasti, eikä koronan tuomaa pelättyä kesän asiakaskatoa lopulta tullutkaan. Kaupungissa on neljä hotellia, joten huonekapasiteettiä riittää normaaliolosuhteissa hyvin.

– Heinäkuu on ollut jo todella vilkas ja kotimaanmatkailun uusi noste näkyy selkeästi. Toki koko korona-ajan läpi meillä yöpyi työmatkalaisia sellaisilta yrityksiltä, jotka normaalistikin majoittavat työmiehiään meillä, Hotelli Lännentien Heidi Lehtonen kertoo.

Hotelli Aittarannan Taina Aalto kertoo, että hotelli on ollut juhannuksen jälkeen täynnä joka päivä.
– Äkillisiä peruutuksia on saattanut arkipäiviin tulla, mutta peruutushuoneetkin ovat menneet nopeasti seuraaville, Aalto kuvailee.

Hotelli Aquariuksen toimitusjohtaja Tuomas Tyrjy ja Gasthaus Pookin johtaja Iiro Toivanen ovat molemmat ilahtuneita siitä, kuinka paljon kotimaanmatkailun lisääntyminen on näkynyt hotellien yöpymisissä.
– Hotellin käyttöaste on tällä hetkellä todella hyvä. Matkailijamäärien lisääntyminen alkoi näkyä heti kesäkuussa, kun koronarajoituksia purettiin, Toivanen sanoo.
– Heinäkuun puolen välin jälkeen hotellissa on vilkastunut jo selkeästi. Vaikka kotimaan matkailu on kasvanut, niin kesässä ei päästä samoihin yöpyjälukuihin kuin viime vuonna on oltu, koska ulkomaalaiset turistit puuttuvat kokonaan, Tyrjy lisää.

Lehtosen mukaan Lännentiessä on tänä kesänä majoittunut eläkeläisiä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Riskiryhmäläisille suositellaan Lännentiessä alakerran huoneita, joihin on oma sisäänkäynti ulkokautta. Silloin heidän on mahdollista välttää yhteisissä tiloissa käyminen kokonaan, mikäli he niin haluavat.
– Eläkeläisten lisäksi polkupyöräilijöitä on yöpynyt paljon tavallista enemmän. Monet ovat tulleet junalla esimerkiksi Turkuun ja lähteneet sen jälkeen pyöräilemään pitkin rannikkoa, Lehtonen lisää.

Aquariuksen Tyrjyn mukaan hotellin vieraissa on näkynyt poikkeuksellisen paljon uusia kasvoja.
– Tänäkin vuonna hotellivieraat ovat monesta ikäluokasta ja tulevat ympäri Suomen, Tyrjy toteaa.

Aittarannan Aallon mukaan tänä vuonna hotellissa on yöpynyt poikkeuksellisen paljon lapsiperheitä ja sellaisia kotimaanmatkailijoita, jotka eivät ole ennen vierailleet Uudessakaupungissa.
– Olemme pedanneet normaalia enemmän lisäpetejä ja vauvansänkyjä huoneisiin. Huomaa hyvin, että nyt matkustetaan koko perheen voimin kotimaassa, Aalto lisää.

Hotelleissa on tehostettu entisestään siivous- ja desinfiointitahtia koronan takia. Käsidesipisteitä on lisätty kaikissa hotelleissa yleisiin tiloihin.
– Esimerkiksi aamiaisella ja lounaalla on käsidesipulloja ruokapisteiden lähettyvillä ja asiakkaille on tarjolla myös muovihanskoja, mikäli he haluavat ottaa ruokansa suojatuin käsin, Aalto sanoo.

Hotelli Aquarius kuuluu Tyrjyn konserniin, johon liittyvät myös hotelli Hiitteenharju sekä rannassa oleva Makasiini 1617 -ravintola. Koronan tuomat muutokset toimintaan näkyvät erityisesti kesätyöntekijöiden määrässä.
– Parhaimmillaan listoillamme on ollut 50 työntekijää, mutta nyt jäädään alle 40. Olemme kuitenkin tuoneet hotellin toiminnan normaalille koronaa edeltävälle palvelutasolle, mutta korona jättää pitkän hännän meidän yrityksen liikevaihtoon, Tyrjy lisää.

Hotelleista toivotaan, että matkailijat suunnittelisivat matkojaan hieman etukäteen. Jos huoneen varaa ennalta, niin sen saa todennäköisemmin kuin suoraan tiskille kävelemällä.
– Nyt kannattaisi muistaa, että kesälomakaudella on paljon väkeä samaan aikaan liikkeellä, joten majapaikat täyttyvät äkkiä, Lehtonen kuvailee.
– Harva turisti varaa huonetta etukäteen, vaan he tulevat muutaman tunnin varoajalla kyselemään yöpaikkaa. Liikematkustajat varaavat yönsä jo hyvissä ajoin etukäteen, Tyrjy lisää.

Yrittäjät ovat ilahtuneita kotimaanmatkailijoiden lisääntyneestä määrästä ja he toivovat, että trendi tulisi jäädäkseen.
– Suomi on huikea kesälomamaa, joka tarjoaa matkailijoille vaihtoehtoja myös poikkeusaikojen ulkopuolella. Otetaan kotimaanmatkailu jatkossakin tavaksi, Toivanen kannustaa.