Kesälauantain Pop Up veti ihmiset Uudenkaupungin keskustaan

0
Lauri Pirilä opastaa, miten perinteinen harja syntyy suomalaisesta puusta ja Intiasta tuotetuista palmunlehden ruodeista.

Iän varttuessa täydellisesti sokeutunut kalantilainen Lauri Pirilä löysi itselleen kymmenisen vuotta sitten uuden ammatin harjantekijänä. Viime lauantaina Uudenkaupungin keskustan kaduilla ja torilla järjestetyssä Kesälauantain Pop Up -tapahtumassa Pirilä näytti, miten huolellisesti ja miten nopeasti harja oikein syntyy perinteisillä menetelmillä.

– Pienimpien harjojen valmistus vie ehkä parikymmentä minuuttia, mutta tällaiseen isompaan aikaa saa uppoamaan hyvinkin jo tuplasti enemmän, katuharjaa intialaisen palmunlehden ruodeista ja suomalaisesta puusta tehnyt Pirilä valisti.

– Valikoimissa on kolmisenkymmentä erilaista harjamallia ja aika paljon käytetään myös erilaisia karvoja. Hevosen harjajouhesta saa miellyttävän harjan saunaan ja käytössä on myös lehmänkarvaa. Se on kuitenkin sen verran pehmeää, että mukaan täytyy liittää yleensä myös valkokuitua, hän jatkaa.

Lähiseudun markkinoilla tuotteitaan myymässä kiertävällä Pirilällä on myös yksi täysin oma harjamalli – väärävartinen saunaharja mahdollistaa kankeammillekin kansalaisille esimerkiksi selän pesemisen ilman ulkopuolista apua.

Lauri Pirilä esitteli harjanvalmistuksen saloja sisarensa Hanna Vuolan Vuorikadun varrelta hankkiman perinteisen puutalon pihapiirissä. Esillä oli myös Vuolan ja hänen laitilalaisen käsityönopettajaystävänsä Hannele Mäki-Ettala-Mustosen esiliinakokoelma.

– Vanhimmat essut ovat peräisin isoäitini jäämistöstä ja ne on tehty ehkä joskus 1950-luvun alussa. Mummo edusti vielä sitä ikäluokkaa, jolle essu kuului päivittäisiin asusteisiin, Vuola muistaa.

Mäki-Ettala-Mustonen puolestaan kertoo, miksi esiliinaa ylipäätään käytettiin.

– Essu suojasi naisia pahoilta katseilta, jos sen kantaja sattui olemaan vaikka raskaana, Mäki-Ettala-Mustonen kertoo.

– Kuulun itsekin siihen harvinaiseen sukupolveen, joka pitää essua aina ruokaa tehdessään, hän paljastaa.

Kansan keskustaan auringosta ja tavallisesta monipuolisemmasta ohjelmasta nauttimaan koonneeseen Kesälauantain Pop Up -tapahtumaan osallistui kaikkineen noin 25 erilaista toimijaa. Paikallisten yritysten lisäksi mukana oli myös yksityisiä ihmisiä, joilla saattoi olla tarjolla esimerkiksi harvinaisen maukasta Lähi-idän makeaa jälkiruokaa baklavaa.

Asko Tanhuanpää