
Ympäristö- ja jätehuollon palveluita tarjoava Remeo on maaliskuussa alkaneen korona-ajan aikana kuljettanut ja käsitellyt 15 prosenttia enemmän asumisen jätettä kuin tavallisesti.
– Kasvua on kotitalouden jätteissä. Ihmiset ovat olleet korona-aikana tavallista enemmän kodeissaan ja myös etätyönteko näkyy lisääntyneenä jätemääränä. Monilla on ollut tavallista enemmän aikaa esimerkiksi kaappien, häkkivarastojen ja autotallien siivoamiseen, Remeon Uudenkaupungin yksikönpäällikkö Timo Räsänen kertoo.
Räsänen antaa kiitosta kotitalouksille siitä, että jätteet ovat pääsääntöisesti lajiteltu oikein. Asiakkaat ovat saattaneet sulloa jätteitään pienempään tilaan, mutta lajittelussa ei ole huijattu.
– Vaikka jätemäärissä on 15 prosentin kasvua, niin olemme kyenneet hoitamaan kuljetukset seitsemän hengen voimin, kuten ennenkin. Jokainen työntekijä tyhjentää keskimäärin 100 astiaa päivässä, Räsänen toteaa.
Matkailu- ja ravintolapuoli on kärsinyt korona-ajan rajoituksista kovasti ja supistunut liiketoiminta vähensi luonnollisesti myös jätteiden määrää.
– Matkailu- ja ravitsemussektorin jätemäärä romahti, koska toiminta oli täysin keskeytyksissä tai tavanomaista pienempi, Räsänen lisää.
Myös lisääntynyt mökkikauppa näkyy Remeolla asti. Monet mökkinsä myyneet tyhjentävät rakennustensa varastoja pois uuden ostajan tieltä.
– Toisaalta uudet mökkeilijät laittavat ehkä vanhoja huonekalujaan kiertoon ja hankkivat uusia tilalle. Vaihtolavojen kysyntä on ollut myös normaalia suurempaa tänä keväänä, Räsänen lisää.
Remeon jäteautojen kuljettajat kulkevat reittiajossa joka viikko. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tiettynä päivinä ajetaan tietty reitti. Asiakkaiden kanssa on yritetty mitoittaa tyhjennysrytmit siten, ettei vajaita astioita haeta, vaan Remeon väki noutaa jo täyttymässä olevan astian.
– Jos jossakin on kotitalouksien jätettä oikein paljon, niin voimme tehdä ylimääräisen tyhjennyskäynnin, mutta se maksaa asiakkaalle, Räsänen huomauttaa.
Remeo tarjoaa myös jäteastioiden pesu- ja desinfiointipalveluita. Kiinnostus niitä kohtaan on Räsäsen mukaan korona-aikana selvästi noussut.
– Kyselyitä on tullut merkittävästi normaalia enemmän. Yksittäiset asiakkaat ovat tehneet fiksuja ratkaisuja, mutta ei pesupalveluiden ostossa ole buumia näkynyt, Räsänen summaa.
Poikkeusaikana Remeon työntekijöiden työturvallisuuteen on kiinnitetty vielä tavallistakin enemmän huomiota.
– Työntekijöillä on aina ollut hanskapakko töissä, mutta nyt esimerkiksi pesujen tekijöiden varustetasoa on lisätty. Työntekijät käyttävät hengityssuojaimia ja kertakäyttöhaalareita tavallisten haalareiden lisäksi. Ikinä ei voi tietää, mitä jätteiden seasta löytyy, Räsänen lisää.
Remeolla käytiin keväällä yt-neuvottelut, mutta jätekuljettajat rajattiin nopeasti neuvotteluiden ulkopuolelle.
– Toimintamme on yhteiskunnan kannalta kriittistä palvelua ja halusimme myös kantaa yhteiskuntavastuuta. Hoitamattomat jäteasiat lisäävät nopeasti muita ongelmia, kun esimerkiksi eläimet alkavat levitellä jätteitä, Räsänen huomauttaa.