Kotimaan matkailun suosio näkyy Antiikki Klaarassakin

0
Ulla Sainio esittelee Santeri Alkiolle kuulunutta klahvipiironkia.

Ulla Sainio oli jo ehtinyt ajatella perinteisten Antiikkimarkkinoiden siirtoa syksymmälle, mutta suuri kiinnostus ja koronarajoitusten höllentäminen muuttivat ajatukset. 22. Antiikkimarkkinoita vietetään omalla paikallaan tulevana viikonloppuna Lokalahden Nopperlassa.

– Ihan näin lyhyessä ajassa en ole koskaan ryhtynyt touhuamaan tapahtumaa, Sainio kertoo kolmen viikon urakastaan.

Hän uskoo, että ihmiset osaavat pitää huolta turvaväleistä. Tilaa liikkua on paljon ja käsidesinfiointipisteitä riittävästi.

– Vierailijoita on yleensä 1 000–1 200, mutta hyvin eri aikoihin. Piikki on yleensä noin 200 ja ihmiset ovat monessa paikassa ala- ja yläkerrassa, kahdessa isossa teltassa ja pihalla maalaistentorilla, Sainio kuvailee.

Antiikkimarkkinoita voi jo kuvailla perinteikkääksi tapahtumaksi, vaikka alussa ajatus tuhannen ihmisen tapahtumasta tuntui kaukaiselta.

– Ensimmäisellä kerralla kokeiltiin, tuleeko kukaan tänne metsän keskelle. Se on asiakkaista ja kauppiaista kiinni, Sainio muistuttaa.

Tällä kertaa kauppiaita on tulossa noin 20. Suurin osa on Turun ja Rauman väliseltä alueelta, mutta mukana on myös esimerkiksi helsinkiläisiä kauppiaita.

Helsinkiläinen Emil Jernberg saapuu viime vuoden tapaan arvioimaan asiakkaiden tuomia esineitä. Keräily mielletään usein nykypäivän harrastukseksi, mutta Jernbergin mukaan länsimaisessa kulttuurissa on keräilty jo vuosisatojen ajan.

– Keräillä voi esineitä, taidetta tai huonekaluja, jotka tuottavat mielihyvää, huumoria ja intohimoa. Kun olet keräillyt kolme kohdetta, sinulla on jo kokoelma, Jernberg sanoo.

Kaikkia esineitä ei voi ottaa mukaan arvioitavaksi, mutta valokuvakin riittää.

Kun rajoituksia on hiljalleen poistettu, ovat ihmiset uskaltautuneet matkailemaan kotimaassa. Se on näkynyt Antiikki Klaarassakin. Erityisesti nuoret pariskunnat ovat palanneet asiakkaiksi.

– Koteihin on haettu mitä vain. Ei ole mitään selkeää linjaa, Sainio sanoo.

Yhdeksi viikonlopun kiinnostavaksi esineeksi Sainio nostaa Maalaisliiton perustajalle Santeri Alkiolle kuuluneen klahvipiirongin. Laihialla valmistettu piironki päätyi muutaman mutkan kautta Uuteenkaupunkiin. Muuten melko yksinkertaisessa piirongissa on mielenkiintoisia yksityiskohtia ja historialla on tietysti oma arvonsa.

Antiikin, keräilyesineiden ja vintagen ohella Nopperlan pihapiirissä on viikonloppuna maalaistentori, josta voi ostaa esimerkiksi saaristolaisleipää ja kesän satoa. Myös tilan biisoneihin voi tutustua.

Monet kauppiaat ovat olleet tapahtumassa jo useita kertoja, mutta yksi ensikertalaisista on mynämäkeläinen Heidi Amadeo , jonka pisteeltä löytää niin sisilialaista 1500–1600-luvun antiikkia kuin aitoa oliiviöljyä.

Nopperlan Antiikkimarkkinat Lokalahdella, Nopperlantie 1, 25.–26.7. klo 10–17.