Leirintäalueen tulevaisuus avoinna

0

Suomen Leirintäalueyhdistyksen ja SF-Caravan ry:n Haaga-Helia ammattikorkeakoululla teettämän tutkimuksen mukaan leirintämatkailun liikevaihto oli Suomessa vuonna 2019 noin 215 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli kasvanut 9 prosenttia vuodesta 2017. Saman tutkimuksen mukaan leirintäalueella majoittuva seurue käyttää rahaa vierailupaikkakunnallaan joka päivä keskimäärin 237 euroa. Henkilöä kohden rahaa kuluu päivässä noin 104 euroa. Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu leirintäalueen ulkopuolelle. Suurimpia hyötyjiä rahankäytöstä ovat ruokakaupat, huoltamot, kahvilat ja ravintolat.

Leirintämatkailijat ovat myös hyvin uskollisia harrastukselleen. Tutkimukseen haastatelluista henkilöistä 97 prosenttia aikoi seuraavana vuotena tehdä uuden leirintämatkan. Ja mikä merkittävämpää. matkailijoista 84 prosenttia suosittelee hyvin tai melko todennäköisesti leirintäaluetta ystävilleen, mikäli ovat olleet tyytyväisiä paikkaan.

Toisaalla tässä lehdessä käydään läpi Uudenkaupungin Santtionrannan leirintäalueen tilannetta. Alueen systemaattinen kehittäminen ei ole edennyt, eikä nykyiseen tilanteeseen ole kukaan tyytyväinen.

Kaupunginhallitus päätti keväällä että Santtiorannan leirintäalue säilytetään virkistyskäytössä. On kuitenkin realistista myöntää, että muutaman kymmenen tuhannen euron vuosittaisella panostuksella ei leirintäaluetta nosteta tämän päivän matkailijoiden vaatimusten tasolle.

Jotta alue saadaan tulevaisuudessa tuottamaan, on siihen ensin panostettava kunnolla.