Matkailua kotimaassa, kotikaupunkia unohtamatta

0

Luulisi, että kaltaiseni ihminen, joka ajaa ja matkustaa työkseen pääosin kotimaassa ympäri vuoden, kaipaisi loman koittaessa mahdollisuutta lähteä kaukomatkalle ja irtautua hetkellisesti tutusta ympäristöstä. Luulo on silti väärä. Niin paljon kuin matkustelusta maailmalla pidänkin, saan varsinkin kesällä matkustelusta kotimaassa paljon enemmän irti silloin, kun siihen ei liity työvelvoitteita eikä aikatauluja.

Erikoinen kevät vei ensin työt meiltä tapahtuma-alan ja viihteen tekijöiltä ja sitten työllisti normaalia enemmän siksi, että oli keksittävä uusia tapoja tulla toimeen. Kun lopulta lomakausi alkoi ja työhön tuli luonnollinen breikki, ei käynyt mielessäkään, että tutkisin mihin maihin sitä jo saisi matkustaa vaan aloin heti perheeni kanssa tutkia mahdollisuuksia matkustaa kotimaassa.

Olemme pieni kansa, mutta meillä on pinta-alaa liki saman verran kuin Italialla, joten nähtävää ja koettavaa riittää, joskaan se ei ole juurikaan halvempaa kuin ulkomaan matkailu. Tosin nyt, jos koskaan kotimaiset matkailualan yritykset, kunnat ja kaupungit sekä muukin matkailusta hyötyvä toiminta tarvitsee eurojamme, joten sekin motivoi valitsemaan kotimaan matkan.

Päädyimme lyhyeen kierrokseen, johon kuului vierailu Tykkimäen huvipuistossa Kouvolassa, kylpylävierailu Jyväskylässä ja päivä Ähtärin eläinpuistossa, jossa näimme paljon julkisuutta saaneet pandat. Viihdyimme mainiosti ja koimme paljon.

Kotimatkalla mietin monta kertaa, että mitä sellaista joku matka Kreikkaan tai Kanarialle oli tällaisena vuoden aikana tarjonnut, mitä emme olisi löytäneet halutessamme Suomesta? En keksinyt montakaan seikkaa. Talvella ymmärrän asiaa paremmin, sillä kukapa ei kaipaisi pimeyden ja loskan keskeltä hetkeksi aurinkoon?

Myöhemmin istuessani Pakkahuoneen rannassa kahvilla, mietin asiaa lisää ja pohdin mitä sellaista muu Suomi muka tarjoaa, jota en entisestä kotikaupungistani löytäisi? On totta, että kaupungissa ei ole eläinpuistoa, huvipuistoa tai suurta kylpylää, mutta eipä ole muualla Suomessakaan niin upeaa kaupunginlahtea ja sen ympäristöä, Myllymäkeä eikä Karhuluotoa ja makitsun hyppykallioita.

Minulle, joka olen ollut jo yli 20 vuotta pois Uudestakaupungista tuli koti-ikävä ja päätin, että ensi kesänä osa lomamatkailua on muutaman päivän mittainen vierailu Ugissa normaalin parin tunnin sijaan.

Tutustukaa kotimaahan, sillä täällä on kaikkea. Ja meille ulkouusikaupunkilaisille on hyvä muistuttaa välillä mitä kaikkea on Uudessakaupungissa ja miksi meidän tulisi vierailla kaupungissa useammin ja kertoa sen hienouksista kuuluvammin kaikkialla.

Pete Poskiparta

kirjoittaja on

ulkouusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti