Mirrirescue kaipaa havaintoja kissapopulaatioista

0
Maisa on yhdistyksen viimeisimpiä loukutettuja populaatiokissoja. Maisa elelee tällä hetkellä sijaiskodissa.

Paikallinen kissojen hyväksi perustettu yhdistys Mirrirescue nostaa jälleen esille kasvavien kissapopulaatioiden ongelmaa.

– Sen lisäksi, että kissat kärsivät, niin populaatiot työllistävät viranomaisia, aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä, levittävät sairauksia ja tuhoavat alkuperäislajistoa. Kaikkien tulisi puuttua kissapopulaatioihin ja ottaa yhteyttä joko paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen tai eläinvalvojaan, Mirrirescue ry:n puheenjohtaja Tiina Pirppu sanoo.

Suomessa arvioidaan olevan parikymmentätuhatta koditonta kissaa. Yhdistyksen väellä on parhaillaan selvityksen alla Kalannin kissaongelma.

– Kukaan ei oikein tiedä, mistä Kalannin kissat tulevat, mutta päästäksemme kiinni ongelmaan, meidän pitäisi tietää tarkemmin kissojen liikkeistä, joten vinkkejä kaivataan, Pirppu lisää.

Mirrirescue toivoo, että mahdollisista hallitsemattomasti lisääntyvistä kissalaumoista ilmoitettaisiin heille nyt, jotta niihin ehdittäisiin puuttua ennen talven tuloa.

– Tarkoitus ei ole arvostella tai tuomita, vaan auttaa saamaan kissojen lisääntyminen hallintaan, Pirppu korostaa.

Mirirrescue on vuosien saatossa auttanut jo useita populaatioita, joissa kissoja on ollut muutamasta kymmeniin. Pirpun mukaan populaatioiden taustalla on useita tarinoita, mutta kaikissa tapauksissa yhteistä on, ettei kissojen lisääntyminen ole ollut tavoite, vaan seuraus.

– Seuraus siitä, ettei kissoja leikata ja ne päästetään leikkaamattomina vapaasti ulkoilemaan. Hyvin tyypillistä on, että leikkaamaton narttu tekee pennut omistajan tietämättä esimerkiksi toisten talon alle. Yksi pentue voi olla alku kymmenien kissojen populaatiolle, Pirppu toteaa.

Ulkona villiintyneenä elävän kissan kohtalo on Pirpun mukaan usein lohduton: nälkä, sairaudet ja loiset ovat kissan kiusana. Selviytyminen Suomen talvesta on villinä elävälle kissalle epätodennäköistä.

– Sterilointileikkauksen tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi. Yksikin vapaa ulkoilu leikkaamattomana voi aiheuttaa valtavan kärsimyksen kierteen, Pirppu lisää.

Kissat ovat sosiaalisia ja kerääntyvät laumoiksi. Osittain siksi, että joukossa on turvallisempaa ja myös siksi, että laumoilla on usein jokin ravinnon lähde.

– Vapaasti ulkoileva kissa voi säikähtää ja karata kotoaan. Kissa voi hyvinkin päätyä osaksi populaatioita ja jäädä palaamatta kotiin. Kissa erkaantuu ihmisestä nopeasti, eikä käytöksestä voi välttämättä päätellä, että kissalla on joskus ollut koti, Pirppu huomauttaa.

Mikrosirun laittaminen on varmin keino, jolla kissa tunnistetaan jonkun omaksi ja omistajaan saa yhteyden. Mikrosirun saa useimmilta eläinlääkäreiltä. Myös eläinsuojeluyhdistysten järjestämissä leikkaustapahtumissa kissoja sirutetaan.

– Mirrirescue on mukana Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen järjestämässä Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre (4K) -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on steriloida ja sijoittaa uuteen kotiin mahdollisimman monta populaatiokissaa kuluvan vuoden aikana. Samalla muistutetaan ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä, Pirppu kertoo.

Fakta: Mirrirescue ry

Yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin.
Sen tarkoituksena on auttaa hädänalaisia kissoja, parantaa kissan asemaa ja arvostusta sekä edistää eläinsuojelutyötä.
Toiminnan muotoja ovat muun muassa heitteille jätettyjen kissojen pelastaminen, sirutus- ja leikkautuskampanjat, julkiset kannanotot, tiedon jakaminen sekä yksityisten neuvominen ja opastaminen.
Mirrirescue-yhdistyksen puhelinnumero on 045 1710 348 ja sähköposti info@mirrirescue.fi.
Lisätietoja yhdistyksen kotisivuilta www.mirrirescue.fi