Mökki on nuohottava kolmen vuoden välein

0
Nuohoushommat oppisopimuksella Eerik Hurmeelta oppinut Sani Paaer vuonna 1975 rakennetun Tepon perheen kesämökin katolla Haimiossa.

Kymmenen vuotta nuohousalan yrittäjänä toiminut ruonanperäläinen Sani Paaer elää nyt työssään vuoden kiireisintä aikaa. Työtä nuohoojalle tuovat kesäaikaan vapaa-ajan asunnot, joita löytyy kliseisesti niin niemistä, notkoista kuin saarelmistakin.

– Kesämökille pitää tehdä lakisääteinen nuohous kolmen vuoden välein ja aika hyvin mökinomistajat ovat siitä myös perillä. Poikkeuksen muodostavat ainoastaan vuokramökit, jotka on nuohottava vakinaisten asuntojen tapaan vuosittain. Se onkin sitten jo harvemman tiedossa, Paaer selvittää.

– Nykyisin on enää tosi vähän sellaisia yleensä jo vähän iäkkäämpiä sissejä, jotka yrittävät tehdä työn itse. Nykyisin tiedostetaan jo paremmin, mitä saa, kun kutsuu ammattilaisen paikalle, hän tiivistää.

Paranemaan päin ovat myös nuohoojan turvallisuuden kannalta tärkeät työskentelyolosuhteet.

– Turvallisuudessa on toki edelleenkin toivomisen varaa, mutta nykyisin entistä useampi talon tai mökin omistaja onneksi jo ymmärtää pitää paikat kunnossa. Kiinteiden talotikkaiden, lapetikkaiden ja kulkusiltojen hinta pyörii muutamissa satasissa, joten menoerä ei ole pidemmän päälle iso.

– Jokaisen asiakkaan tulisi ennen nuohoojan kutsumista paikalle miettiä, menisikö itse vanhoja tikkaita myöten katolle. Mieluummin kannattaa ostaa vaikka jatkettavat alumiinitikkaat kuin luottaa vuosikymmeniä vanhoihin kiinteisiin puutikkaisiin, neuvoo Paaer.

Paaer kertoo varoittavana esimerkkinä kollegastaan, joka mätkähti tikkaiden pettäessä erään leipomon asvalttipihalle ja murskasi toisen kantapäänsä.

– Hän joutui olemaan töistä pois lopulta reilut puolitoista vuotta. Se ei paljoa lohduttanut, että korvaukset maksettiin omistajan vakuutuksesta.

Sani Paaerin mukaan nuohooja tarkistaa myös mökeillä, että niin tulisijat kuin hormitkin ovat kunnossa.

– Samalla katsotaan luonnollisesti myös se, ettei missään ole halkeamia. Tärkeää on myös saada turha lika pois hormista, sen poisto parantaa saman tien myös vetoa.

– Jos talo on ollut pidempään tyhjä, kannattaa kutsua nuohooja paikalle ennen kuin sytyttää tulen pesään. Ongelmia tuottavat esimerkiksi piippuun rakennetut linnunpesät, joista on tullut jokavuotinen riesa. Tilannetta ei juurikaan paranna edes se, että naakkojakin saa nykyään jo ampua pesimäajan ulkopuolella, muistuttaa Paaer.

Asko Tanhuanpää