Mökkikauppa käy kuumana

0
Merenrantamökkien kysyntä jatkaa kasvuaan. Kaupaksi käyvät erityisesti autotien päässä olevat kohteet, mutta moni mökkeilijä on valmis myös venematkan päässä olevaan sijaintiin.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika on kääntänyt ihmisten katseet kotimaahan ja sitä kautta mökkikauppa on noussut uuteen kukoistukseen.

– Tänä vuonna on myyty huomattavasti enemmän mökkejä kuin kahtena edellisenä vuotena, Vakka-Suomen Kiinteistöspesialisti Oy:n yrittäjä Mikko Nordberg kertoo.

– Kuluvan vuoden aikana on tehty yli 50 prosenttia enemmän kauppoja kuin viime vuonna. Nyt menevät erityisen hyvin laadukkaat kalliit kohteet ja saarikohteet, OP Koti Lounaisrannikon myyntipäällikkö Jyrki Isotupa sanoo.

Tavallisesti mökkien myyntikausi on huhti–toukokuun vaihteesta juhannukseen. Nyt myyjät arvioivat, että kausi saattaisi kestää elokuulle koulujen alkuun saakka.

– Mökkien myyntikausi on ollut huomattavasti parempi kuin yleensä ja kauppaa tehdään hyvin todennäköisesti elokuulle asti, Kiinteistövälitys Kari Toivonen Oy:n yrittäjä Kari Toivonen kertoo.

Tänä vuonna kaupaksi ovat käyneet kohtuuhintaiset rantamökit meren, järven ja makean veden altaan rannalta. Myös mummonmökkien ja kuivan maan mökit kiinnostavat.

– Suuri osa mökeistä on mennyt samaa tahtia kaupaksi kuin ovat myyntiin tulleetkin. Toki erikseen ovat ne vähän kalliimmat merenrantamökit, joille etsitään hieman pidempään ostajia, Nordberg kertoo.

– Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen myös ruuhkavuosia elävät ihmiset kyselevät mökkejä aktiivisesti. Myös kuivan maan mökkejä kysytään tasaiseen tahtiin. Kaupankäynti on ollut korona-aikaan nähden yllättävän vilkasta, Toivonen lisää.

Isotuvan mukaan eniten kasvaa merenrannalla olevien kohteiden kysyntä. Arkeen halutaan luksusta, mutta varaudutaan myös tulevaisuuteen, jossa matkailu ei välttämättä ole niin helppoa kuin ennen koronaa.

– Kasvaneen mökkikysynnän syynä on varmasti koronan tuomat matkustusrajoitukset sekä etätöiden lisääntyminen. Ihmiset eivät tiedä, onko nykytilanne tuleva normaali, jolloin ei päästäkään monta kertaa vuodessa etelään. Etätöissä on mukavampi katsoa merta kuin naapuritalon seinää, Isotupa lisää.

Kymmenisen vuotta sitten autotien päässä olevaa mökkiä rantasaunoineen ei saanut alle 150 000 euron. Nyt esimerkiksi Toivosen mukaan sellaisen mökin saattaa saada jo noin 120 000 eurolla varustuksesta riippuen.

– Hinnat ovat nyt siis hyvin kohtuullisia. Tosin, jos tulee monta samantapaista kohdetta samaan aikaan myyntiin, niin se vaikuttaa negatiivisesti mökkien hintatasoon, koska ihmiset vertailevat kohteita ja tarjonta laskee hintoja, Toivonen lisää.

– Vuosikaudet meni niin, että mökkien hinnat pysyivät melko vakaana, mutta nyt hinnoissa on pientä nousua. Mökki hyvällä merenrantatontilla pitää hintansa varmasti, koska tontteja ei niin vain tule lisää, Isotupa summaa.

Talviasuttavasta mökistä on oltava valmis maksamaan enemmän kuin perinteisestä kesämökistä.

– Talviasuttavat mökit kaikilla mukavuuksilla meren rannalla maksavat helposti yli 250 000 euroa. Järvenrantamökeissä hinta jää alle 150 000 euron, Nordberg muotoilee.

Alueen mökkejä myydään yleensä Turun tai Rauman seuduilta tuleville sekä pääkaupunkiseudun asukkaille.

– Monet pääkaupunkiseudulla asuvat tietävät, että täältä saa halvemmalla mökkejä kuin Turun ja Helsingin välimaastosta. Kyselyitä tulee paljon Turun, Auran ja koko etelärannikon suunnalta aina pääkaupunkiseudulle asti, Toivonen kuvailee.

– Tänä vuonna myös uusikaupunkilaisille on myyty Uudessakaupungissa sijaitsevia mökkejä, joten vuosi on ollut siinä mielessä mukava, Nordberg lisää.

Isotuvan mukaan erityisesti helsinkiläiset ovat kiinnostuneet Uudenkaupungin seudun saarikohteista.

– Mitä ylemmäs rannikkoa tullaan, niin sen puhtaammat vedet ovat. Luontoarvot ovat monelle ratkaiseva tekijä kaupanteossa, Isotupa huomauttaa.

Moni ostaja toivoo mökille mukavuuksia, kuten sähköjä, juoksevaa vettä ja sisävessaa. Tosin perinteisille sisävessoillekin on nykyään olemassa hyviä vaihtoehtoja.

Mökkikauppaa tehdään mukavuudet ja tunne edellä, mutta usein sijainti on yksi ratkaisevista tekijöistä. Saaressa sijaitseville mökeille on autotien päässä olevia mökkejä pienempi kohderyhmä.

– Syyt liittyvät täysin käytännön asioihin. Jos perheessä on enemmän väkeä, niin on helpompi kulkea tietä pitkin useammalla autolla. Harva kuitenkaan omistaa useampaa venettä, Nordberg lisää.

– Tosin ne ostajat, jotka oikeasti haluavat saaren omaan rauhaan, ovat valmiita hankkimaan veneen tai veneitä, Toivonen toteaa.

– Hieman alle tai yli 40-vuotiaat ovat vielä valmiita kulkemaan saareen, mutta sitä iäkkäämmille autotiet ovat tärkeitä. Meillä on myös vene käytössä, joten kiinnostuneet pääsevät katsomaan saarikohteita, vaikka omaa venettä ei vielä olisikaan, Isotupa lisää.

Kustavissa myynnissä alueen kallein mökki

Suomen yksi mökkivaltaisimmista kunnista on Kustavi, joka on myös Vakka-Suomen alueen kruunaamaton hintakuningas mökkikaupoissa. Tällä hetkellä siellä on myynnissä 25 mökkiä, joista useampi on ilmoitettu viimeisen parin viikon sisään.

Kustavissa mökkien hintahaitari vaihtelee 19 000 eurosta aina 450 000 euroon saakka. Myynnissä olevat rakennukset ovat vuosilta 1920–2011 ja ne ovat kooltaan 16–128 neliötä. Alueen kallein mökki on laadukasta omakotitaloa vastaava ja se sijaitsee ulkosaaristossa Fiskössä lossimatkojen päässä mantereelta. Kooltaan rakennus on 138 neliötä ja se on rakennettu vuonna 2007.

Uudessakaupungissa on myynnissä 15 mökkiä, Kalannissa viisi ja Pyhämaassa 11. Alueen kallein mökki löytyy Lepäisiltä, jossa hirsinen talvilämmin mökki kaikin mukavuuksin meren rannalla mökki maksaa 445 000 euroa. Mökki on kooltaan 72 neliötä.

Taivassalossa on myynnissä 11, Vehmaalla 10, Pyhärannassa 13 ja Laitilassa 10 kesämökkikohdetta. Alueen halvin mökki löytyy Laitilasta. Siellä 25 000 eurolla saa vuonna 1947 rakennetun 50 neliöisen mökin, jossa on kesävesi ja sähkö. Tiedot on kerätty Etuovi.fi-palvelusta keskiviikkona aamupäivästä.