Paikallisilla nuorilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa

0
Uudenkaupungin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helmi Rantanen haluaa kannustaa nuoria vaikuttamaan.

Uusikaupunki tarjoaa nuorille hyvät vaikutusmahdollisuudet. Nuoria halutaan kannustaa vaikuttamaan ja ilmaisemaan omia mielipiteitään. Uudessakaupungissa toimiikin useita aktiivisia nuorten vaikuttajaryhmiä.

Kaupungissa on toimelias nuorisovaltuusto, kouluissa on aktiiviset oppilaskunnat ja Leader Ravakalla on oma nuorisotyöryhmä.

– Uudessakaupungissa on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa, mutta liian monet eivät ole löytäneet niitä, toteaa Uudenkaupungin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helmi Rantanen .

Monissa nuorten työryhmissä toimii joukko samoja nuoria ja monet ryhmät toivoisivat joukkoonsa uusia jäseniä. Nuorten laaja osallisuus on asia, josta ei kannata tinkiä. Nuorista tulee seuraavia päättäjiä ja äänestäjiä, jonka takia aktiivista kansalaisuutta on tärkeä oppia jo nuorena.

Nykyään yhä useampi nuori vaikuttaa sosiaalisen median avulla. Varsinkin moni nuori on postannut tileilleen julkaisuja, joissa annetaan tukea tasa-arvon puolesta.

– Yleisiä aiheita on lähiaikoina ollut ympäristöasiat, Black life matter- ja pride-liike, Rantanen kertoo. Näiden aiheiden puolesta uusikaupunkilaisia nuoria on osallistunut myös mielenosoituksiin.

Viime vuosien kattavana teemana on näkynyt yhä selvemmin ilmastokriisi ja sen seurausten ehkäiseminen. Nuoria on käynyt Turun ilmastomarsseilla ja myös Uudenkaupungin sisällä on järjestetty monia nuorille suunnattuja ympäristötempauksia.

– Nuorten mielipiteet saattavat usein tuntua radikaaleilta, mutta tämä ei ole ilmiönä ollenkaan uusi. Aikuiset suhtautuvat nuorten vaikuttamiseen hyvin eri tavoilla, Rantanen kertoo.

– Jotkut ovat hyvin kannustavia, mutta toisaalta on myös niitä joiden asenteet tuntuvat tuomitsevilta, Rantanen jatkaa.

Uudessakaupungissa on tultu ihmisten tasa-arvon kanssa jo pitkälle, mutta silti yleinen suhtautuminen vähemmistöihin voisi olla vielä parempi.

– On hyvin ikävää, että olen kuullut nuoresta, joka muutti pois kaupungista, sillä hän ei kokenut itseään hyväksytyksi, Rantanen kertoo.

– Tämä on vakava asia, johon pitää puuttua ja johon haluan vaikuttaa, Rantanen jatkaa.

Vaikuttaa voi monella tapaa. Yksi helppo tapa vaikuttaa yleisiin asenteisiin on näyttää itse esimerkkiä.

– On tärkeää, että on itse osa sitä muutosta, jonka haluaa nähdä maailmassa, Rantanen sanoo.

Toinen tapa vaikuttaa on liittyä vaikuttajaryhmään, joita niitäkin on erilaisia. Esimerkiksi Leader Ravakan nuorisotyöryhmä päättää Nuoriso Leader -rahoituksen jakamisesta ja ottaa osaa erilaisiin kansainvälisiin yhteistöihin.

Nuorisovaltuustossa taas pääsee tekemään aloitteita ja toteuttamaan itseideoituja tapahtumia. Oppilas- ja opiskelijakunnat sen sijaan ovat vielä käytännönläheisempiä ja niiden tehtävään kuuluu koulussa tapahtuvien tempausten järjestäminen ja yleisen ilmapiirin nostattaminen.

Uudenkaupungin nuorisovaltuustolla on myös edustuspaikat kaupungin lautakuntiin ja toiveissa olisi, että tulevaisuudessa nuorille annettaisiin mahdollisuus myös edustuspaikkaan kaupunginvaltuustossa.

– Kuntalaki suosittelee vahvasti valtuustopaikan antamista nuorille ja monessa kunnassa se onkin jo käytössä, Rantanen kertoo.

Nuorisovaltuuston kausi vaihtuu vuodenvaihteessa ja toiveissa olisi, että ehdolle asettuisi mahdollisimman paljon uusia kasvoja. Moni toivoo myös Uudenkaupungin seuraaviin kuntavaaleihin uusia nuorekkaita ehdokkaita.

Vaikuttamisen kautta nuorten on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja sitä kautta kasvattaa omia verkostojaan. Uudenkaupungin pienehkön koon takia nuorilla on myös matalampi kynnys lähestyä päättäjiä.

– Pienen kaupungin etuna on, että nuorten aloitteet menevät todennäköisemmin läpi kuin isoissa kaupungeissa, joissa aloitteita tulee usein paljon enemmän, toteaa Rantanen.

– Haluaisin rohkaista nuoria viemään heidän ideoitaan eteenpäin, se on yllättävän helppoa ja apua on kyllä saatavilla, Rantanen kertoo.

Iiris Soininen