Perinteiset Kalanti-päivät peruttu

0
Kalanti-päivän ohjelmatallenteessa esiintyvät muun muassa Päivi Kurkilahti (vas.) ja Sanna Arell.

Poikkeuksellisen kevään ja kesän takia Kalanti-seura peruuttaa perinteiset Kalanti-päivät. Seuran perusajatus lähtee perinteiden vaalimisesta, mutta seura kykenee myös uudistautumaan, joten Kalanti-päivän idea toteutetaan internetin ja somekanavien kautta.

– Meillä olisi ollut lopulta mahdollisuus järjestää tapahtuma perinteiseen tapaan, mutta päädyimme tekemään ohjelmaa verkkoon. Pääosa Kalanti-päivien yleisöstä on riskiryhmäikäistä, eikä penkeillä istuessa turvaväleistä huolehtiminen olisi välttämättä onnistunut, Kalanti-seuran puheenjohtaja Anniina Kukkula kertoo.

Kalanti-päivillä vierailee yleensä useampi sata ihmistä. Kävijämäärä on tosin riippuvainen juhlapäivän säästä.

Sitä ongelmaa ei tällä kertaa ole, koska ohjelma järjestetään verkossa. Luvassa on Sanna Arellin laulua Päivi Kurkilahden säestämänä. Satu Sarkoranta soittaa taltioinnilla haitaria ja juhlapuheen pitää Matti Jalava . Lisäksi tallenteesta löytyy kuvaa Kalannin kotiseutumuseolta sisältä ja ulkoa.

– Olisimme joka tapauksessa halunneet Matin juhlapuheen pitäjäksi. Asiasta oli puhetta jo keväällä ennen koronaa, joten nyt hän pitää juhlapuheen videokameran edessä. Matilla on paljon kiinnostavaa tietoa Uudenkaupungin seudusta, Kukkula kuvailee.

Kuvauksia on hoitanut Kalanti-seuran väestä Olli Laivo ja Tuija Hannula . Videon on kuvannut Uudenkaupungin kulttuurituottaja Joni Pietiläinen . Kokonaisuus julkaistaan internetiin Kalanti-päivien juhlapäivänä eli Olavin päivänä keskiviikkona 29.7. Video on nähtävillä Kalanti-seuran verkkosivuilla sekä Facebookissa.

– Toivottavasti jokaisen ohjelmasta kiinnostuneen lähipiiristä löytyy joku, joka pystyy auttamaan internetin käytössä. Moni ikäihminen tosin osaa käyttää tietokonetta ja älylaitetta itsenäisestikin. Tallenteet jäävät nettiin myös myöhemmin katsottavaksi, Kukkula sanoo.

Verkossa julkaistaan myös videoita vanhoista Kalanti-päivien aikana pidetyistä työnäytöksistä.

Nyt vietettävä Kalanti-päivä olisi ollut järjestyksessään jo viideskymmenes. Kukkulan mukaan tämä vuosi on järjestelyiltään sen verran poikkeuksellinen, ettei vuosijuhlia pidetä.

– Pidetään tätä pienemmän ohjelman välivuotena ja järjestetään ne juhlat sitten myöhemmin. Kalanti-päivät ovat jääneet alkuvuosina välistä muutaman kerran aikaisemminkin. Itse Kalanti-päiväthän täyttivät 50 jo viime vuonna, mutta nyt tänä vuonna olisi ollut järjestyksessään 50. juhlat, Kukkula lisää.

Kukkula lupaa, että ensi kesänä Kalanti-päivät järjestetään vanhalla kaavalla, mikäli koronatilanne suinkin sen sallii.

– Pyrimme järjestämään myös tulevan joulun Männäisten markkinoille vähän muutakin ohjelmaa, Kukkula vihjaisee.