Politiikka on peliä

0

Miten määrittelisit sanan puoluepolitiikka? Itse olen ajatellut, että kyse on eri puolueiden edustamista arvoista, joita päätöksenteossa yritetään saada näkyviksi. Se ei taida enää päteä. Ainakaan jos ajattelee eduskunnan taannoista Mäenpää-casea, joka koski kansanedustajan syytesuojaa.

Kristillisdemokraatit asettuivat äänestyksessä hänen tuekseen. Eli olivat sallimassa vihapuheen ja rasismin eduskunnassa, joka on ollut tiukkojen käyttäytymiskoodien pyhättö. Lähimmäisenrakkaus ja laupeus loistivat poissaolollaan. Poliittinen peli oli tärkeämpää kuin kristillinen arvomaailma.

Kunnallispolitiikassa on erilaisten liittoutumisten lisäksi tilaa myös henkilökohtaisille intohimoille. Kuntatasolla voi pärjätä politiikan kentillä mielensä pahoittanut, joka ei enää tervehdi ja ole näkevinään valtuustokollegaa tai virkamiestä. Kun näitä valtuutettuja on useita, voin vain kuvitella miten raastavaa yhteisten asioiden hoitaminen voi olla.

Valtakunnan tasolle siilautuu sentään – kai – poliittisen kentän kerma. Sellaisia, jotka huonossa pelissä pystyvät näyttämään hyvää naamaa. On näitä hyvät käytöstavat tiukoissakin paikoissa muistavia poliitikkoja toki kunnissakin. Jäin kaipaamaan edesmenneen Harto Forssin hyväntahtoista tapaa hoitaa tonttiaan. Vuosikymmenten ura politiikassa antoi perspektiiviä ja ymmärrystä.

En malta olla kommentoimatta Uudenkaupungin kunnalliselämän kovinta uutista heinäkuun helteissä. Nimittäin hyvinvointijohtaja Asta Engströmin hakeutumista uusille urille. Luin hänen virkaansa liittyen Uudenkaupungin kaupunginhallituksen pöytäkirjoja. Turun hallinto-oikeushan hyväksyi valitukset parin vuoden takaisista opetus- ja kulttuuritoimen johtajan viran lakkauttamis- ja hyvinvointipäällikön viran perustamisasioissa. Päätökset eivät olleet Uudenkaupungin hallintosäännön mukaisia.

Asiaa korjatessa perustettiin sivistyspalvelujen erityisasiantuntijan ja hyvinvointijohtajan virat. Asiantuntijan palkka alkaa vitosella, kun taas hyvinvointijohtajalla se alkaa kolmosella. Näin siitä huolimatta, että johtoryhmään kuuluvalla hyvinvointijohtajalla on lukuisia alaisia ja asiantuntijatehtävässä ei ollenkaan.

Miten tällainen palkkaero on perusteltavissa? Ei kuulosta reilulta. Kaupungissa on paljon kohistu vetovoimatekijöistä. Motivoituneet virkamiehet tuottavat sitä hyvällä työllään ja johtamisellaan. Vetovoima on paljon muutakin kuin seinät.

Vaikka palkka ei olisikaan ratkaisevin tekijä, en ihmettele hyvinvointijohtaja Asta Engströmin päätöstä lähteä Nokian vapaa-aikajohtajaksi. Hakuprosessissa hän oli ainoa, joka lähetettiin jatkotesteihin. Eikä varalle valittu ketään. Niin varmoja oltiin hänen rekrytoinnistaan. Uusikaupunki menetti virkamieskunnastaan helmen.

Virpi Adamsson

vapaa toimittaja