Pyhämaassa kiertelevä susi huolestuttaa

0
Eine Nyholm-Koskela näyttää, miten lähellä taloa lammaslaidun sijaitsee.

Pyhämaan Edväisissä käytännössä koko ikänsä asunut Ilkka Sotka on huolissaan Rasmus -poikansa yksivuotiaan beaglenaaras Lumin puolesta.

Kalannin seudun Riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-avun yhdyshenkilönä toimiva Sotka empii tosissaan, uskaltaako Lumia päästää syksyllä metsään jäniksenmetsästykseen totuttelemaan. Syynä Sotkan pelkoon on Pyhämaata viime aikoina kiertänyt susi.

– Sudesta on tehty havaintoa Edväisten lisäksi ainakin Kuivaraumalla, Lyökissa, Kukaisissa ja Majamaan kylässä. Riistakamerakuvien samoin kuin ihmisten ottamien valokuvien ja videoiden perusteella kysymyksessä lienee yksi ja sama susi, jonka tuntomerkkinä on tumma häntä. Kysymyksessä oleva yksilö on nuorehko, täysikasvuisen suden kokoinen, mutta varsin laiha, Sotka selvittää.

– Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta korpimaille. Minusta siinä täytyy olla joku vika, kun se pyörii kuukausia pienellä alueella ja antaa jopa kuvata itseään. Peura- ja kauriskantojen kasvu vetää susia sekä ilveksiä puoleensa, mutta yleensä petojen reviiri on paljon laajempi, miettii Sotka.

Ilkka Sotka löysi toisen poikansa kanssa viikko sitten suden tappaman lampaan naapurissa asuvan Eine Nyholm-Koskelan laitumelta. Hänen tietääkseen varmoja tappoja on kirjattu viime viikon aikana kolme eli yksi Edväisissä ja kaksi Kuivaraumalla. Lisäksi ainakin kuusi Edväisten, Kuivarauman ja Lyökin kylissä laiduntanutta lammasta on jouduttu lopettamaan.

– Kävin itse tarkastamassa tilanteen myös Lyökissä, missä useammalla eläimellä oli puremajälkiä joko kaulassa tai peräpäässä, kertoo Sotka.

Sotkan naapurissa pienessä punaisessa mummonmökissä asuva Eine Nyholm-Koskela kertoo hankkineensa kesälampaita tontilleen eräältä kalantilaiselta lampurilta ensimmäisen kerran jo useampia vuosi sitten.

– Minua innosti kesälampuriksi Vakka-Suomessa toteutettu Paimen-hanke, jonka mukaan lampaat ovat maisemoinnin kannalta hyödyllisiä eläimiä. Kaikki on sujunut ongelmitta ja viime kesänä laitumelle syntyi kaksi karitsaakin. Nyt en kuitenkaan tiedä, uskaltaako lampaita enää ottaa. Oli raskasta huomata, että yksi tutuista eläimistä oli raadeltu kuoliaaksi vain 50 metrin päässä talon nurkasta ja toinen kuoli saman tien päästyään tuttuun talliin makaamaan.

– Lampaat lainaksi antanut lampuri kävi hakemassa kaksi henkiin jäänyttä eläintä heti pois. Myöhemmin sain vielä kuulla, että toinen niistä oli saanut tyrän, minkä jälkeen se oli jouduttu lopettamaan, kertoo Nyholm-Koskela.

– Olen Ilkka Sotkan kanssa samaa mieltä siitä, että sudet ovat osa Suomen luontoa, mutta ihmisasutusten lähelle ne ei eivät todellakaan kuulu. Erämaat ovat ihan eri juttu, linkolalaiseksi ekologiksi, mutta ei suinkaan vihreäksi itseään nimittävä Nyholm-Koskela jatkaa.

Susi on ollut ykköspuheenaiheita myös Kammelassa toimivassa kaupassa, Pyhämaan Valinnassa. Kauppias Sirpa Raumosen mukaan mökkiläiset tuskin edes tietävät alueella liikkuvasta pedosta, mutta paikalliset ovat aidosti huolissaan.

– Huolta kannetaan niin lasten kuin lemmikkienkin puolesta, koirienkin perään katsotaan nyt tavallistakin tarkemmin. Lisäksi on epätietoisuutta siitä, uskaltaako syksyllä lähteä ollenkaan mustikkaan tai sieniä poimimaan.

– Kyllä minä ainakin pelkäisin, jos näkisin metsässä suden tai mikä vielä pahempaa isomman lauman, Raumonen myöntää.

Viranomaiset ovat myöntäneet Pyhämaassa pelkoa herättävälle sudelle karkotusluvan, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole tuottanut tulosta.

– Kukaisilla päästiin koiran kanssa suden jäljille ja ammuttiin haulikolla ilmaan. Karkotus on tosiasiassa kuitenkin vain ongelman siirtämistä paikasta toiseen. Seuraavaksi samaa veren makuun päässyttä eläintä pitäisi sitten lähteä karkottamaan joko Laitilasta tai Pyhärannasta, Ilkka Sotka huokaa.

Asko Tanhuanpää