Rakennusalalla koronanuhka ei vielä näy

0
Rakennusliike Lehtonen tekee parhaillaan Uudenkaupungin paloaseman remonttia. Töiden pitäisi valmistua marraskuun loppupuolella.

Koronakevät on tuonut monelle tietoja yt-neuvotteluista ja lomautuksista. Uusikaupunkilainen Rakennus Lehtonen on kuitenkin yksi yrityksistä, joihin korona ei ole ainakaan vielä vaikuttanut. Itse asiassa Rakennus Lehtonen rekrytoi tällä hetkellä lisää työntekijöitä, koska syksylle on luvassa uusi isompi työmaa.

– Meillä on tällä hetkellä 23 vakituista työntekijää. Määrä on kasvanut vuosi vuodelta, Rakennus Lehtosen toimitusjohtaja Ari Lehtonen kertoo.

Kesätyöntekijöitä yrityksessä on tällä hetkellä kuusi ja se on enemmän kuin aiempina vuosina.

– Otimme myös ensimmäistä kertaa Rauman ammattiopisto Innovasta pari kaveria töihin. Lisäksi työllistämme vielä vaihtelevan määrän alihankkijoita. Toiminimimiehiä meillä on töissä tällä hetkellä 20, Lehtonen listaa.

Koronan uhka ei ole pysäyttänyt Rakennus Lehtosen työmaita, mutta työmailla on lisätty huomiota käsihygieniaan.

– Varotoimenpiteenä yksi kaveri oli kaksi viikkoa pois töistä. Meillä on urakoissa tiukat aikataulut, joten varman päälle on otettava, Lehtonen sanoo.

Suomen rajojen sulkeminen ei ole vaikuttanut Lehtosen urakoihin. Esimerkiksi puolalaisia työntekijöitä hänellä ei ole ollenkaan.

– Alihankkijalla on kaksi virolaista työntekijää, jotka ovat olleet koko korona-ajan Suomessa, Lehtonen lisää.

Lehtonen sai juuri valmiiksi Taivassalon seurakuntakeskuksen rakentamisen. Seuraavaksi valmistuu Ylisenkadun Villa Blasieholman palotalon saneeraus. Aikataulu on tiukka, mutta valmista pitäisi tulla elokuuksi. Mikäli yllätyksiä ei tule enää vastaan.

– Teemme myös Mynämäen uutta terveyskeskusta avaimet käteen -periaatteella ja hoidamme Uudenkaupungin A-sairaalan kakkos- ja kolmosvaiheen urakkaa, Lehtonen listaa.

Parhaillaan Lehtosen miehet tekevät Uudenkaupungin palolaitoksen saneerausta. Sen pitäisi valmistua marraskuun lopussa. Paloasema on kärsinyt ajan saatossa pahoista kosteusvaurioista.

– Teemme paloasemalle peruskorjauksen eli uusimme julkisivun ja vesikatteen. Uusimme myös rakennuksen ovet, ikkunat, eristeet ja muuraamme uudet ulkoseinät. Asema on kuitenkin koko ajan käytössä ja hälytysautojen on päästävä esteettömästi kulkemaan, Lehtonen lisää.

Vuonna 2002 perustettu Rakennus Lehtonen on Varsinais-Suomen mittakaavassa keskisuuri yritys.

– Suhtaudumme positiivisella mielellä tulevaisuuteen, mutta epäilen, että korona iskee rakennusalaan viiveellä. Se ei vaikuta vielä käynnissä oleviin työmaihin, mutta täytyy toivoa, että kaupungit ja talonyhtiöt uskaltaisivat rakennuttaa ja saneerata myös jatkossa.