Santtionrannan leirintäalue ei kerää kiitosta

0
Santtion leirintäalueen kahvio ja vastaanotto ovat koulujen alkuun asti auki ma-la klo 13–19 ja mökkien varauspalvelu toimii netissä vuorokauden ympäri.

Raumalaiselle Pasi Poukalle on jo yhdestoista kesä, kun hän toimii Santtionrannan leirintäalueen yrittäjänä. Hänen vuokrasopimuksensa alueesta kaupungin kanssa on voimassa kesäkauden loppuun.

Hän toivoo yhdessä Blue Camp Oy -yrityksensä talousjohtajana toimivan vaimonsa Sari Poukan kanssa kaupungilta toimenpiteitä alueen parantamiseksi.

– Rakennukset ovat vanhoja, joten kävijämäärän kasvattamiseksi pitäisi rakentaa nykyaikaiset mökit omilla vessoillaan. Alueen seitsemän mökkiä ovat käyttökelpoisia, mutta ne eivät vastaa sitä tasoa, mitä nykyajan asiakas haluaa, Pasi Poukka toteaa.

Leirintäalueen mökkeilijöiden, asuntoautoilijoiden ja telttailijoiden kävijämäärät ovat vaihdelleet 3 000 ja 5 000 kävijän välillä. Viime kesänä kävijöitä oli 3 000.

Pariskunnalla on tiettyjä asioita, jotka ovat heitä alueella hiertäneet vuosikausia. Yksi on yleinen uimaranta ja sen takana oleva mummolaituri. Kuka siitä on vastuussa ja missä sen parkkipaikka on?

– Laituri on myös hölmössä paikassa, koska se olisi pitänyt sijoittaa venepoukaman ja uimarannan väliin, jotta sen käyttöä olisi voitu valvoa, Poukka pohtii.

Leirintäalueella kärsittiin muutama vuosi sitten toistuvista sähkökatkoista, kunnes alueelle tehtiin vuonna 2018 uusi sähkökeskus. Nyt suurimman remontin tarpeessa ovat huoltorakennus ja sen vesivaraajat.

– Vesivaraajat saattavat hajota koska tahansa. Huoltorakennus on aika vanhanaikainen ja epäilemme, että siellä olisi kosteusvaurioita, Poukka toteaa.

– Myös alueen sisääntulon aita ja portti ovat retuperällä. Lisäksi sauna-alueeseen ja laituriin pitäisi käyttää rahaa. Myös rannan ruoppaus ja mernepohjaan asennetun verkon korjaus pitäisi hoitaa, Pasi Poukka listaa.

Tällä hetkellä Santtionrannan leirintäalue pyörii neljän kesätyöntekijän voimin. Määrä on vähemmän kuin tavallisina kesinä, koska Poukat päättivät koronan uhan takia supistaa vastaanoton aukioloaikoja. Poukat sanovat, että jos he palkkaisivat täysiaikaisen työntekijän, heille ei jäisi toiminnasta euroakaan.

– Siksi investoimme leirintäalueen sähköiseen varausjärjestelmään. Sieltä voi varata mökin ja samalla maksaa sen, Poukka lisää.

Poukat eivät ole tyytyväisiä 20 000 euron summaan, jonka kaupunki on myöntänyt vuosittain alueen investointeja varten. Sillä rahalla ei heidän mukaansa tehdä edes tarvittavia korjauksia, saati investoida uutta. Poukat ovat kuitenkin valmiita jatkamaan alueen vuokrasopimusta myös ensi vuodeksi.

– Silloin aluetta pyöritetään samalla tasolla kuin nyt. Keskitymme vain niihin välttämättömiin asioihin ja teemme systeemistä mahdollisimman automaattista koodilukkojen ja kameravalvonnan kanssa, Poukka lisää.

Vaikka Poukilla on paljon negatiivista sanottavaa yhteistyöstä kaupungin kanssa, niin Santtionrannan alueessa on myös jotakin positiivista.

– Alue on upea luonnonomainen keidas keskellä kaupunkia. Täällä ovat joutsenet, ketut, hanhet ja pikkulinnut ihan lähellä. Santtionrannan auringonlaskut ovat sellaisia, joihin emme ikinä kyllästy ja samoista asioista myös kävijät kiittelevät, Poukat toteavat.

Kaupunki: Santtionrannan alue säilytettävä virkistysalueena

Uudenkaupungin kaupunki omistaa Santtionrannan leirintäalueen maa-alueen ja kiinteistöt. Kaupunginhallitus päätti maaliskuussa, että alue tulee säilyttää virkistysalueena. Päätöksen mukaan Santtionrannan alueelle etsitään yhteistyökumppani, jonka kanssa toimintaa ja sen painotuksia kehitetään siten, että matkailuautoilu, telttailu ja olemassa oleva mökkikapasiteetti huomioidaan.

Santtionrannan alueen ympärivuotista toimintaa on kaupunginhallituksen päätöksen mukaan kehitettävä siten, että uimaranta säilyy yleisessä käytössä ja alueella on oltava mahdollisuus talviuintiin saunoineen.

Uudenkaupungin kaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laaksonen kertoo, että kaupungissa on puhuttu myös siitä, että Santtionrannan leirintäalueen toiminta lopetettaisiin.

– Matkailupuoli kuitenkin puolusti leirintäalueen säilyttämistä. Alueen kehittämiseen ei valitettavasti ole laittaa suuria summia, vaan kaupunki on yleensä investoinut leirintäalueeseen noin 20 000 euroa vuotta kohden, Laaksonen kuvailee ja myöntää samalla, että summa on liian vähän, kun otetaan huomioon alueen ja kiinteistöjen kunto.

Kaupunki haluaa Santtionrannan alueelle pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, joka samalla vastaisi alueen kehittämisestä.

– Kävimme aiheesta neuvotteluita ennen koronaa, mutta tilanne ei ehtinyt edetä mihinkään. Olemme tehneet Poukan Blue Camp Oy:n kanssa tämän kesäkauden kattavan vuokrasopimuksen, Laaksonen kertoo.

Kävijälle leirintäalue oli pettymys

Helsinkiläinen Vesa Nurminen yöpyi vaimonsa kanssa Santtionrannan leirintäalueella perjantaista maanantaihin. Hän oli pettynyt näkemäänsä.

– Olen viettänyt kaupungissa paljon aikaani jo lapsena ja kävimme Santtiossa usein uimassa. Koko alue on yhtä huonossa kunnossa kuin 50 vuotta sitten. Olen pettynyt siitä, ettei alue ole kehittynyt mihinkään, Nurminen sanoo.

Nurminen ihmettelee leirintäalueen palvelun tasoa. Kahvilan luukulle on laitettu lappu, jossa kerrotaan, että henkilökunta tulee paikalle kello 14.

– Koronan perusteella ei voi enää laittaa lappua luukulle. Halusimme lähteä jo aamupäivästä, mutta emme tiedä, kuinka voimme hoitaa maksun ennen iltapäivää. Täällä ei ole kukaan siivoamassa vessoja ja huolehtimassa hygieniasta, vaikka siivousta tulisi maailman nykytilanteessa tehostaa, Nurminen toteaa.

Nurmisen mukaan mökki oli siisti ja peruskuntoinen. Tosin edellisen vuokralaisen lakanat löytyivät vielä kaapista. Nurmisen pariskunta aikoo jatkossakin käydä Uudessakaupungissa, mutta seuraavalla kerralla he yöpyvät muualla.

– Olen kiertänyt ympäri maailmaa monilla leirintäalueilla. Suomessa harva paikka on hyvin hoidettu, joten siinä mielessä Santtionranta ei ole mitenkään poikkeus. Maailmalla on sama tilanne, jossa tili tehdään kolmen kesäkuukauden aikana ja silti paikat hoidetaan hyvin, Nurminen summaa.

Santtionrannan sijainti on Nurmisen mielestä erityisen otollinen. Luonnonrauhasta tulee lisäpisteitä, joten alueessa olisi potentiaalia.

– Siivoukselle pitäisi tehdä jotakin ja harmaiden vesien hävittäminen hoitaa jotenkin muuten kuin vettä kanniskelemalla. Koko leirintäalueen suihkurakennuksen voisi minun puolestani räjäyttää ja työntekijöiden määrää tulisi lisätä. En pyydä kohtuuttomia, vaan toimivaa aluetta, joka ei olisi näin nuhjuinen, Nurminen huomauttaa.

Juttua on korjattu maanantaina 13.7. klo 7.59. Kuvatekstiin on korjattu kahvion ja vastaanoton aukioloajat ja otsikko on muutettu.