Suunnittelijan matka maailmalle alkoi Uudestakaupungista

0
Täältä Uudenkaupungin autotehtaalta lähti muotoilija Lasse Nygårdin tie maailmalle.

Kansainvälisen autoteollisuuden palveluksessa puolet pienestä iästään, kuten tavataan sanoa, viihtynyttä Lasse Nygårdia voi hyvällä syyllä luonnehtia globaaliksi uusikaupunkilaiseksi.

56-vuotias Nygård laskee työskennelleensä maailmalla jo reilut parikymmentä vuotta, viimeiset seitsemän niistä Tshekissä Skodan päämajassa Mlada Boleslavissa.

– Viimeisin työni oli Kodiaq-mallin muotoilutiimin vetäjänä toimiminen. Syksyllä markkinoille tuleva Skodan sähköauto Enyaq on sekin meikäläisen hommia, Nygård kertoo.

Ensimmäinen Nygårdin tuotantoon mennyt työ oli Saab 900 -avoauto.

– Sen jälkeen olen ollut tekemässä muun muassa Audia, Volkswagenia, Skodaa, Bemaria, Seatia, Porschea, Lamborghinia, Bentleytä ja Bugattia, hän listaa.

Skodalle hän päätyi, kun palkittu slovakialainen muotoilija Josef Kaban soitti ja pyysi. Kabanin kanssa Nygård oli tehnyt aiemmin muun muassa Bugatti Veyronia.

– Maailma on vienyt miestä mennessään ja kaikki on vaan tapahtunut ilman sen kummempia työpaikkahakuja. Jos jotain parempaa on ollut näköpiirissä, olen hypännyt mukaan. Jokaisessa paikassa olen kuitenkin aina lähtenyt siitä, että työ pitää tehdä mahdollisimman hyvin, miettii Nygård.

Esimerkiksi Tshekkiä Nygård kehuu maaksi, jossa suomalaisen on helppo viihtyä.

– Tshekkien työmoraali on aika paljon samanlainen kuin saksalaistenkin, mutta he ovat luonteeltaan rennompia. Merkillepantavaa Skodalla on se, että siellä kaikki halutaan aina tehdä paremmin kuin konsernin tehtailla Saksassa, Nygård vertaa.

Pohjanmaalta kotoisin olevan Lasse Nygårdin tie Uuteenkaupunkiin oli samanlainen kuin monella muullakin. Armeijasta päässyt nuori metallimies sai työpaikan autotehtaalta vuonna 1984.

– Aloitin kunnossapidosta ja kun tuotekehitykseen haettiin mallintajaa, päätin hakea paikkaa. Tuntumaa työhön olin saanut autoja hiomalla ja pakkeloimalla. Pääsin tekemään vahahommia englantilaisten konsulttien apuna ja siitä se lähti.

Nygård kertoo, että hänen ikäluokkansa mallintajat tulivat yleensä tehtäväänsä työelämässä hankitun kokemuksen kautta. Vastuu kasvoi sitä mukaa kuin kyvytkin kasvoivat.

– Nykyisin kaikki tulevat yliopistosta, mutta ei näitä hommia oikeasti opi kuin tekemällä, Nygård tietää.

Harrikkamies Lasse Nygårdilta ei malta olla tässä vaiheessa kysymättä, miten karhun vartalo, pitkä parta ja kulunut nahkatakki istuvat nykypäivän muotoilumaailmaan? Vastaus tulee naurun saattelemana.

– Eivät ne välttämättä oikein istukaan. Tämän päivän muotoilijan tunnistaa pikemminkin siitä, että ne käyttävät kaulahuivia niin kesällä kuin talvellakin.

Nygårdin ura maailmalla käynnistyi Saabin tehtailta Ruotsin Länsi-Götanmaalta, Trollhättanin kunnasta. Kun työt Uudessakaupungissa alkoivat vähentyä, siirtyi muotoilustudion väkeä länsinaapuriin.

– Olen konsultti eli teen töitä omaan piikkiini oman englantilaisen firmani kautta. Niin on helpompi, ei minusta edes olisi tuntityöhön ja seuraavan kahvitauon odotteluun. Töitä tehdään, kun niitä on, ja jos ei ole, niin tehdään jotain muuta, Nygård kertoo.

Seuraavaksi hän on lähdössä Saksaan, mutta uutta työnimikettä ei ole vielä tiedossa, töitä sujuvasti niin suomeksi, saksaksi, tshekiksi kuin ruotsiksikin tekevä Nygård sanoo.

– Muutaman kerran olen yrittänyt palata Valmetillekin, mutta täällä ei valitettavasti ole enää omaa muotoilua, hän harmittelee.

Lasse on vaimonsa Kaija Nygårdin kanssa monelle uusikaupunkilaiselle tuttu. He ovat nimittäin Kotileipomo Pullapirjojen toisena yrittäjäpariskuntana. Heidän lapsensa sen sijaan ovat löytäneet työnsä Valmet Automotiven tehtaalta. Pariskunnan tytär työskentelee terveydenhoitajana ja poika puolestaan robottilinjalla.

– Minun vapaa-aikani Uudessakaupungissa sujuu aika pitkälti pihalla hommia tehden ja vaimoa leipomossa auttaen. Ja, jos ylimääräistä aikaa vielä jää, tykkään kasata ja korjailla vanhoja Harrikoita ja autoja. Tällä hetkellä ajossa ei ole yhtään pyörää, mutta työn alta löytyy yksi, aikanaan Harley Davidsoneja myös Yhdysvalloista Suomeen uittanut Nygård tilittää.

Nygårdin tallista löytyy myös kaksi klassikkoautoa, 1991-mallinen Mercedes Benz SL ja vuosimallin 2000 Porsche 911.

– Sanoin jo nuorempana, että jos joskus ostan urheiluauton, sen on oltava ehdottomasti juuri Porsche 911. Joku toinen saattaa ihailla vaikka Lamborghinia, mutta minulle ne ovat vähän kuin parturikampaajan autoja. Olen ollut suunnittelemassa niitä useampiakin, hymähtää Nygård.

Asko Tanhuanpää