Terassit auki, kirkot kiinni

0

Uusikaupunki on houkutellut tänä kesänä runsaasti matkailijoita, eikä ihme. Kaupungin tunnettuus kasvoi pari vuotta sitten autotehtaan poikkeuksellisen nopean kasvun myötä. Nyt koronakesänä kotimaan matkailu on nosteessa, ja Uudenkaupungin merellinen sijainti houkuttelee vierailijoita puutalokaupunkiin.

Kaupunginlahti ravintoloineen ja terasseineen, vierasvenesatama, Pakkahuone ja iltatorit ovat kävijöiden suosikkeja.

Tekemistä ja näkemistä on poikkeusaikoinakin mukavasti, mutta jotakin puuttuu. Kirkot ovat kiinni. Se on monille Uudessakaupungissa matkailevalle iso pettymys, ja moni turisti on käynyt oven takana turhaan. Uudenkaupungin Uuden kirkon suositut kesän urkuvartitkin ovat tänä vuonna jääneet pois.

Tiekirkkoja on suljettu korona-aikana muuallakin kuin Uudessakaupungissa, ja seurakunnat ovat tehneet omia linjauksiaan.

Vakka-Suomessa on vaihtelevia käytäntöjä: Taivassalossa, Vehmaalla ja Kustavissa kirkko on avoinna arkisin rajattuna aikana, Pyhärannassa ja Laitilassa muutaman tunnin ajan sunnuntaisin.

Kirkot ovat hiljentymisen ja rauhoittumisen paikkoja, mutta ne kiinnostavat myös rakennuksina monia. Ne ovat paikkakunnillaan arkkitehtuurin helmiä ja niissä voi nauttia kauniista yksityiskohdista.

Kiinteistöjen, myös kirkkojen, ylläpito maksaa ja siksi olisi tärkeää, että niitä voitaisiin käyttää ja hyödyntää monipuolisesti.

Uudessakaupungissa seurakunnassa on kärsitty talousongelmista jo pitkään ja viime keväänä käytiin yt-neuvottelut. Tapahtumia on nyt koronan vuoksi monissa seurakunnissa karsittu ja siirretty nettiin.

On ymmärrettävää, että poikkeusoloissa asioita tehdään eri tavalla kuin normaalisti. Siitä huolimatta suljettu ovi on satunnaiselle matkailijalle tai paikalliselle kulkijalle ikävä viesti, ja toivottavasti ensi kesänä ovia voidaan jälleen pitää enemmän avoimina.