Tuhansien tupsujen maisemia

0
Anne Kuusisto (vas.), Vuokko Tyvi ja Birgit Ilmanen (oik.) päättivät tehdä tälle kesälle ihmisten iloksi maailman suurimman tupsutyön. Oikeasti töitä syntyi niin monta, että ei voi puhua enää yhdestä suuresta työstä.

Anne Kuusisto, Vuokko Tyvi ja Birgit Ilmanen ovat jo kolmena kesänä tehneet käsityötempauksia, joista on iloa kaupunkilaisille ja turisteille. Moni varmasti muistaa virkatun Saabin, taidetuolit tai hahmopellon. Tälle kesälle he ovat loihtineet tuhansista ja taas tuhansista tupsuista maisemia.

– Tupsuja on ainakin 14 000 kappaletta. Minä tein 4 000, samoin Birgit ja Vuokko teki kaksi tuhatta. Sen lisäksi saimme isot määrät tupsulahjoituksia, Kuusisto kertoo.

Tupsuista on koottu monille kaupunkilaisille tuttuja maisemia. Rannan makasiinien punaiset rakennukset sekä Kaupunginlahden venepoijut ovat täysin tunnistettavissa lankatupsujen seasta. Samoin torin vanhan kaivon ja Uuden kirkon värimaailmat ääriviivoineen.

– Tein tupsuista Isokarin majakan ja sitä ympäröivää maisemaa, mutta vanhan tiilen punaisen lankavärin löytäminen osoittautui yllättävän hankalaksi, Ilmanen paljastaa.

Tupsuista oli tarkoitus tehdä maailman isoin tupsutyö, mutta naiset päätyivätkin tekemään useita isoja tupsutöitä.

– Projektimme nimi muuttui siis Maailman isoimmasta tupsutyöstä Hassuiksi tupsuiksi, Tyvi lisää.

Naiset aloittivat tupsujen tekemisen joulukiireiden jälkeen. Työ oli tarkoitus saada näytille jo aikaisemmin, mutta korona sotki naisten suunnitelmia.

– Tosin kotona oli hyvin aikaa tehdä koko ajan lisää tupsuja. Minä tein tupsuja kahdessa vuorossa. Iltavuorossa katselin samalla televisiota ja pyöritin tupsujen pohjia sormieni ympäri. Aamuvuorossa leikkelin tupsuja auki palloiksi, Kuusisto kertoo.

Tupsuja oli lopulta niin paljon, ettei niitä saatu käytettyä useamman metrin kokoisiin tupsuryijyihin, joten naiset ovat päällystäneet tupsuilla myös tuoleja, koreja ja mallinuken.

Tupsuteokset ovat kooltaan sen verran suuria, että ne veivät isot tilat naisten kotitalojen lattioilta. Työt ovat myös niin painavia, että niiden liikuttelemiseen saattaa tarvita jopa neljä henkeä.

– Aviomiehiltä tuli taas kiitosta, kun he pääsivät tai joutuivat auttamaan näyttelyn pystytyspuuhissa, Kuusisto hihittää.

Kuusisto, Tyvi ja Ilmanen haluavat levittää hauskoilla töillään hyvää mieltä ja iloa. Sitä he saavat jaettua myös töistä otettujen valokuvakorttien myymisellä.

– Eri tempauksista otettujen korttien tuotto on käytetty vuosittain hyväntekeväisyyteen ja olemme avustaneet kaupungin nuoria ja vanhuksia monella tavalla. Olemme esimerkiksi hankkineet vanhuksille joulusiivouksia ja nuorille elokuvalippuja, naiset kertovat.

Seuraavakin suuri tempaus on jo suunnitteluasteella. Ainakin Kuusiston mukaan.

– Edetään nyt projekti kerrallaan ja palataan siihen aiempaa suurempaan suunnitelmaan myöhemmin, Kuusisto vihjaisee.

Tupsutöistä tehty näyttelykokonaisuus on esillä osoitteessa Alinenkatu 24. Tupsutöitä voi käydä katsomassa tiistaista perjantaihin kello 13–17 ja lauantaisin kello 10–14.

– Teemme kuitenkin lisää tupsutöitä näyttelytilassa, joten paikalle voi tulla aina, kun ovi on auki, Tyvi kertoo.