Turistien määrä on iloinen yllätys

0
Kaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laaksonen (vas.) ja matkailun kausityöntekijä Jaana Pieniniemi-Lahikainen ovat iloisesti yllättyneet kesäturistien määrästä. Turisteja ilahduttaa matkailutoimiston edustalta löytyvä Esko Kankaan ja Outi Nurmen lahjoittama jättituoli.

Vaikka koronatilanne uhkasi vaarantaa monien kesäkaupunkien turistikauden, on Uudessakaupungissa syytä tyytyväisyyteen. Turisteja on nimittäin saapunut kaupunkiin mukavasti, vaikka kaikki kesän suuret ryhmävaraukset peruttiinkin jo maaliskuussa.

– Turisteja on ollut koko kesäsesongin ajan. Tämä oli oikein iloinen yllätys meille. Erityisesti heinäkuussa matkailijoita on tuntunut riittävän, Uudenkaupungin kaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laaksonen kertoo.

Tänä vuonna on mediassa puhuttu paljon siitä, että kotimaan matkailussa on paljon potentiaalia. Se näkyy myös Uudessakaupungissa.

– Nyt on poikkeuksellisen paljon turisteja, jotka saapuvat Uuteenkaupunkiin ensimmäistä kertaa. Ensikertalaiset hakevat hanakasti matkailutoimistosta neuvoja ja karttoja, Laaksonen lisää.

Laaksosen mukaan Uusikaupunki on yllättänyt positiivisesti monen ensikertalaisen turistin.

– Ja yllätettäviä on ollut paljon, hän lisää.

Kaupungin matkailutoimistosta voi esimerkiksi vuokrata polkupyöriä tai sähköpyöriä. Niiden suosio on tullut tänä kesänä hieman yllätyksenä.

– Pyöriä on vuokrattu paljon ja niitä kysytään joka päivä. Monet haluavat kiertää esimerkiksi Velhoveden reitin, joka on noussut uuteen suosioon. Luontokohteista kysytään joka vuosi, mutta tänä vuonna ne ovat kiinnostaneet poikkeuksellisen paljon, Laaksonen paljastaa.

Kaupunki oli tänäkin vuonna mukana Helsingin matkamessuilla. Uusikaupunki on myös näkynyt sosiaalisen median mainoksissa ja useiden lehtien kesäjulkaisuissa sekä matkailulehdissä. Mainosartikkeleita on julkaistu useampia.

– Iltalehti julkaisi mainosartikkelin Uudestakaupungista 11. kesäkuuta. Samana päivänä alkoi matkailutoimiston puhelin soida ja ihmiset kyselivät kaupungista. Mukava huomata, että mainonta tehoaa, Laaksonen kertoo.

Moni turisti nappaa matkailutoimistosta mukaansa kaupungin tapahtumakalenterin tai kulttuuripolkuesitteen, jonka avulla voi kävellen tutustua moniin kaupungin keskustan kohteisiin. Myös Uki AR -virtuaalisovellus ja sen mukanaan tuoma opastus on kiinnostanut monia.

– Sovellusta on ladattu kesän aikana useita satoja. Se kuljettaa kävijän muun muassa kunnostetun Kaupunginlahden rantaan. Kaupunginlahden rannasta tulee aina eniten palautetta ja sitä kehutaan hienoksi, kauniiksi ja keskieurooppalaiseksi.

Monelle matkailijalle on ollut pettymys, etteivät keskustan kirkot ole tavalliseen tapaan auki.

– Näen työhuoneeni ikkunasta, kuinka paljon turisteja käy päivittäin nykimässä Uuden kirkon ovea. Tilanne on kuitenkin valtakunnallisesti sama eli monet seurakunnat ovat tehneet päätöksen siitä, etteivät kirkot palvele tiekirkkoina tänä vuonna, hän lisää.

Vierasvenesatama on ollut pullollaan veneitä heinäkuun alusta asti.

– Veneilijöiden määrä on varmasti kasvanut matkustusrajoitteiden takia. Myös saaristoristeilyt vaikuttaisivat kiinnostavan tänä vuonna turisteja vielä tavallistakin enemmän, Laaksonen lisää.

Esimerkiksi turistien suosima Pilvilinna ei ota vastaan ryhmämatkailijoita ja talon sisätiloihin on rajattu pääsy.

– Museot ovat auki normaalisti, mutta sisään otetaan vain tietty määrä väkeä kerrallaan, Laaksonen toteaa.

Ryhmämatkoja kaupunkiin on varattu jonkin verran. Isoimmat ryhmät peruuttivat tulonsa, mutta noin 20 hengen pienryhmiä on ollut ja syksyllä on tulossa lisää.

– Ryhmämatkat ovat yleensä hieman iäkkäämpien turistien suosiossa. Tänä vuonna on kuitenkin havaittavissa, että kaupunkiin tulee myös nuorempia pariskuntia sekä pienten lasten perheitä. Meillä on monissa kohteissa otettu lapset erityisen hyvin huomioon, Laaksonen toteaa.

Kaupunginlahti ja Merikeskus kiinnostavat turisteja

Lappeenrantalaiset Ritva ja Pertti Haimi ovat todellisia konkarituristeja Uudessakaupungissa, he nimittäin vierailevat kaupungissa useamman kerran vuodessa. He tutustuivat 25 vuotta sitten uusikaupunkilaiseen Saarisen pariskuntaan Dominikaanisessa tasavallassa ja siitä ystävyys ja vastavuoroinen vierailu alkoi.

– Olimme Saarisen Irman ja Pertin kanssa samassa hotellissa. Lappeenrantalainen voi puhua kuinka kauan tahansa tuntemattoman kanssa ja siitä ystävyytemme lähti, Ritva Haimi paljastaa.

Turistien silmin kaupunkia katsovat Haimit pitävät Uuttakaupunkia kauniina paikkana, jossa on paljon mukavaa nähtävää ja koettavaa. Tutuksi ovat tulleet niin automuseo kuin Isokarikin.

– Tutustumme aina Merikeskuksen näyttelyihin. Sieltä löytyy paljon kiinnostavaa, Haimit kertovat.

Haimit ovat myös kiertäneet Saaristen kanssa kaupungin ravintoloita ja ovat löytäneet niistä jo omat suosikkinsa.

– Syömme yleensä rantaravintoloissa, he paljastavat.

Saariset tuovat ystäväpariskuntansa joka kerta Kaupunginlahden rantaan. He esimerkiksi laskevat yhdessä purjeveneiden mastoja.

– Alue on kuin kaupunkilaisten ja turistien olohuone, joten vietämme aikaamme täällä, Irma Saarinen toteaa.

Uudistetun Kaupunginlahden ympäristö on sekä Saaristen että Haimien mielestä upea, tosin vanhassakin oli jotakin hyvää.

– Suren niitä rannasta purettuja valkoisia kaarisyvennyksiä sekä niiden ympärillä kasvaneita tuoksuvia kasveja, Ritva Haimi myöntää.

Elokuun tapahtumat pidentävät turistikautta

Kotimaisten turistien kesäsesonki päättyy Uudessakaupungissa perinteisesti koulujen alkamiseen. Yleensä sen jälkeen saapuvat keskieurooppalaiset turistit kaupunkiin. Elokuu on kaupungissa täynnä tapahtumia, joten turistikausi hieman pitenee.

– Varsinaisesti ulkomaalaisia turistejahan meillä ei ole tänä kesänä käynyt laisinkaan. Muita kieliä puhuvat ovat todennäköisesti olleet Suomessa asuvia, mutta tänne turistimatkalle tulleita. Saa nähdä, tulevatko kansainväliset turistit tänä vuonna tänne omalla lomakaudellaan, kaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laaksonen pohtii.

Luontomatkailukohteita voidaan hyödyntää myös varsinaisen kesäsesongin ulkopuolella. Laaksonen toteaa, että matkailu on osittain muuttamassa muotoaan ja lähilomailusta on tulossa suosittua.

– Yhä useampi ei lähde lomalle ulkomaille tai toiseen kaupunkiin, vaan viettää sen omilla kotikulmillaan paikallisia palveluita hyödyntäen. Elämyksellinen, lyhyt arjen irtiotto on mahdollista ympäri vuoden, Laaksonen lisää.