Uusi vanhusten ystäväpalvelu kaupunkiin

0
Gubben perustivat Sanrda Lounamaa (vas.) ja Meri-Tuuli Laaksonen.

Uuteenkaupunkiin on jalkautunut palvelu, joka yhdistää toisen asteen tai korkeakoulun opiskelijoita ja vanhuksia. Heistä muodostetaan ystäväpareja, jotka hoitavat yhdessä erilaisia vanhuksen arkeen liittyviä askareita.

Kyseistä palvelua tarjoaa Gubbe Sydänystävä Oy, joka on perustettu start up -hengessä vuonna 2018.

– Uudessakaupungissa ensimmäiset ystäväparit muodostettiin ennen joulua ja toiminta on vähitellen laajenemassa. Tosin korona sotki hieman suunnitelmiamme. Gubben tarkoitus on tarjota aktivoivaa ja ennaltaehkäisevää, mutta ei-sairaanhoidollista kotiapua ikäihmisille, yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustaja Sandra Lounamaa kertoo.

Gubbe on parin vuoden aikana laajentunut toimimaan koko Suomen alueella. Toimintaa on myös pienillä paikkakunnilla.

– Yhdistämme samassa kaupungissa asuvan nuoren työntekijän ja ikäihmisen ystäväpareiksi. Jos kemiat kohtaavat, niin parit pysyvät koko palvelussuhteen ajan samana. Ikäihminen tietää aina, mihin aikaan ja kuka on tulossa. Suosituin palvelumalli on yksi käynti viikossa. Palvelun meiltä tilaa usein ikäihmisen omainen, Lounamaa lisää.

Monet ikäihmiset toivovat palvelulta, että heitä vietäisiin ulos kävelylle tai esimerkiksi kauppa-asioille. Yhteistä aikaa saatetaan viettää myös kahvittelun tai esimerkiksi teknisten laitteiden opastuksen merkeissä.

– Usein voimme auttaa myös ruoanlaitossa tai siivouksen kanssa. Perehdytämme jokaisen nuoren työntekijän erikseen, Lounamaa kuvailee.

Jokaisen ystäväkäynnin jälkeen työntekijä kirjaa sovellukseen, mitä ikäihmisen kanssa on tehty ja kuulumiset lähtevät sähköisesti omaisille.

– Yleisin tilanne on sellainen, jossa muu perhe asuu pääkaupunkiseudulla ja ikäihminen on jäänyt asumaan omalle pienelle kotipaikkakunnalleen satojen kilometrien päähän. Omaiset eivät ehdi käymään niin usein kuin haluaisivat, joten he ostavat ystäväpalvelua, Lounamaa selventää.

Työntekijöiden alaikäraja on 16 vuotta, mutta yläikärajaa ei ole. Gubbe hakee ikäihmisten ystäviksi positiivisia henkilöitä, joilla on halu auttaa.

– Työntekijöiden löytäminen on osoittautunut helpommaksi kuin ikäihmisten saaminen asiakkaaksi. Asiakkaiksi sopivat ne ikäihmiset, jotka haluavat saada mielekästä tekemistä omaan arkeensa. Vakavasti päihdeongelmaisia emme ota mukaan, Lounamaa lisää.

Lounamaa korostaa sitä, kuinka valtava työntekijäpotentiaali nuorissa on. Heillä on kova tahto auttaa ja tehdä hyvää. Moni nuori haluaa myös merkityksellisen työn.

– Palvelulupauksessamme on, että saamme ikäihmisille järjestettyä kahdessa viikossa ystävän niillekin paikkakunnille, joissa toimintaamme ei vielä ole. Uudessakaupungissa lupaamme järjestää ystävän alle viikossa, Lounamaa kertoo.