Valttikorttina asenne

0

Olen aina kokenut Uudenkaupungin turvalliseksi paikaksi kasvaa ja elää. Täällä ihmiset ovat pääosin ystävällisiä toisilleen ja kaikista pidetään huolta “koko kylä kasvattaa” -tyyliin. Täällä myös sana kiirii nopeasti ja siksi ystävällinen asenne kaikkia kohtaan on erityisen kannattavaa.

Tämä toimii myös toisinpäin ja ihmiset muistavat pitkään epämiellyttävät kohtaamisensa. Omalla positiivisella asenteella voikin helposti luoda hyvän kuvan itsestään.

Avaramieliset asenteet ovat vahvistuneet lähivuosina, mutta maailma kaipaa edelleen lisää suvaitsevaisuutta ja vähemmän ennakkoluuloja. Tuntuu oudolta, ettei kaikki tunnu ymmärtävän, että muiden oikeuksien parantaminen ei ole pois keneltäkään. Sympatia ja suvaitsevaisuus ovatkin taitoja, joihin toivoisin tulevaisuudessa kiinnitettävän enemmän huomiota.

Haluaisin myös muistuttaa, että välinpitämättömyys on hiljainen kannanotto. Kaikenlaisiin syrjiviin asenteisiin ja tekoihin on puututtava. Jokaisella on velvollisuus puuttua epäoikeudenmukaisiin tilanteisiin ja toimia oikein.

Liian usein yleistetään, oletetaan ja lokeroidaan ihmisiä eri muotteihin. Esimerkiksi nuoria pidetään monesti railakkaina ja kapinallisina. Kyllähän sellaisiakin nuoria löytyy, mutta oikeastihan railakkuutta löytyy paljon myös aikuisten keskuudesta.

On tärkeä muistaa, että mikään ikäluokka ei ole massaa, joka ajattelee keskenään samalla tavalla. On surullista seurata juttuja, joissa kerrotaan esimerkiksi uusikaupunkilaisten nuorten rettelöineen kaupungilla. Eihän niissä tietenkään kaikkia nuoria tarkoiteta, mutta olisi huomaavaisempaa puhua esimerkiksi nuorisojoukosta.

Pinttyneitä asenteita voi olla vaikea muuttaa, mutta onneksi asenteissa on pohjimmiltaan kyse vain omasta valinnasta. Asenne vaikuttaa omaan perspektiiviin ja maailmankuvaan, jonka kautta elää, minkä takia jokaisen olisi hyvä tiedostaa omat vallitsevat asenteensa.

Kiitollinen asenne näyttäytyy muille hyvin positiivisena ja antaa itsellekin hyvän olon. Olisi hienoa, jos osaisimme olla kiitollisempia ja arvostaa kaikkea, mitä meillä on. Kaikkia hetkiä, ihmisiä ja oikeuksia, jotka meillä on ollut kunnia saada elämäämme.

Tärkeää on myös kunnioittava asenne luontoa kohtaan, sillä ilman sitä ei olisi meitäkään. Lähiaikoina olen onnekseni saanut havaita ihmisten kasvavan halun toimia ympäristön eteen arjessa.

Nykyisin nähdään harmillisen paljon ääripäitä asenteiden suhteen. Jotkut eivät koe ollenkaan asiakseen panostaa yhteiseen hyvään, kun taas jotkut laittavat kaiken energiansa pyrkien mahdollisimman ystävälliseen ja ekologiseen elämäntapaan.

On surullista ajatella niitä, jotka uskovat, ettei heidän valinnoillaan ole väliä, sillä asenteet ja tavat tarttuvat yllättävän helposti ihmiseltä toiselle.

Vaikka olen kokenut, että Uudessakaupungissa vallitsee myönteiset asenteet monen asian suhteen, toivoisin että yhä useampi keskittyisi paremman ilmapiirin luomiseen yhteisen hyvän puolesta.

Iiris Soininen

lukiolainen