Voimaa ja vireyttä puutarhoista ja puistoista

0

Puutarhaharrastus on yksi yleisimmistä vapaa-ajan harrastuksista. Tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista pitää puutarhaharrastusta tärkeänä. Noin 40:llä prosentilla suomalaisista on mahdollisuus puuhata omalla pihallaan, mutta moni on löytänyt puutarhaharrastukselle paikan myös mökiltä, parvekkeelta, terassilta tai ikkunalaudalta. Lisäksi kaupungissa asuville vuokrattavat viljelypalstat antavat mahdollisuuden iskeä sormet multaan. Suurissa kaupungeissa yleistyy myös trendi viljellä kerrostalojen katoilla ja muilla joutoalueilla.

Selitystä puutarhainnostukseen on haettu monelta taholta. Onko se ihmisten kaipuuta luontoon, halua nähdä ympärillä vehreyttä ja kauneutta vai innostusta ekologisempaan elämäntapaan, missä ainakin osa ruuasta kasvatetaan itse. Tänä vuonna puutarhainnostusta on osin selittänyt myös koronapandemia. Monella oli keväällä aiempaa enemmän aikaa olla kotona ja kiinnostua kotiviljelystä. Ehkä myös se, että ulkomaille ei voi juuri matkustaa, on saanut ihmiset panostamaan omaan kotiin ja pihaan.

Puutarhaharrastus on myös moneen muuhun harrastukseen verrattuna tasa-arvoinen. Harrastuksen aloittamiseen ei tarvita suuria investointeja, eikä silläkään ole merkitystä oletko yksinasuva, perheellinen, nuori tai vanha.

Tutkimusten mukaan puutarhanhoito auttaa ylläpitämään hyvää henkistä ja fyysistä terveyttä alentamalla muun muassa stressiä ja ahdistuneisuutta.

Jos ei ole löytänyt sitä omaa viherpeukaloa, niin kasveista voi nauttia kuljeskelemalla aistit avoimina Uudenkaupungin lukuisissa yleisissä puistoissa.