Vuokra-asunto toi mahdollisuuden uuteen alkuun

0
Kristina Safonovalle uusi vuokra-asunto ja opiskelupaikka on jälleen yhden uuden elämän alku. Tällä kertaa hän on luottavainen ja tyytyväinen tulevaisuuteensa.

Kristina Safonova on pian asunut vuoden Uudessakaupungissa. Nyt hän on muuttamassa täysin uuteen vuokra-asuntoon. Hän sai avaimet asuntoonsa viime torstaina.

– Halusin asunnon ylimmästä kerroksesta, koska sieltä on parhaat maisemat, Safonova kertoo uuden asuntonsa ranskalaisen parvekkeen ovea aukaisten.

Safonovan asunto on vielä toistaiseksi täysin tyhjä, mutta hän on käynyt varaamassa kierrätyskeskuksesta itselleen jo punaisen sohvan ja nojatuolin. Niiden kuljetus on luvattu hoitaa nopeasti.

– Muuten muuttokuormani läheisistä moduuliasunnoista tänne on oikeastaan pari kassillista vaatteita ja kenkiä sekä astioita. Aluksi aion nukkua sohvallani ja hankkia ehkä seuraavaksi pyykinpesukoneen, koska talosta puuttuu pyykkitupa, Safonova kuvailee.

Safonova on syntynyt Neuvostoliitossa vuonna 1989. Hän saapui parin vuoden ikäisenä Suomeen ja jäi asumaan Helsinkiin.

– Aloitin merkonomiopinnot neljä kertaa ja lopulta päädyin ravintola-alalle töihin. Vuoden 2018 olin Australiassa reppureissaamassa. Palasin Suomeen 2019 ja olin menossa Vantaan kaupungille vanhus- ja vammaispalveluiden rekrytointikoulutukseen, kun samaan aikaan törmäsin Valmet Automotiven rekrytointi-ilmoitukseen, Safonova kuvailee.

Autotehdas tarjosi Safonovalle lyhyen koulutuksen jälkeen vakituista työpaikkaa, 40 tunnin viikkotyötunteja sekä mahdollisuuksia ylitöihin. Palkkaa hän saisi joka toinen viikko.

– Valitsin nopeamman ja varmemman tien kuukausipalkkalaiseksi ja muutin Uuteenkaupunkiin autotehtaan asentajaksi, Safonova kertoo.

Safonova muutti kalustettuun moduuliasuntoon ja uusi paikkakunta ja työpaikka tuntuivat oikeilta ratkaisuilta.

– Olin velkaantunut jo ennen Australiaan lähtöäni, koska nautin elämästä ja pidin hauskaa sekä tein isoja hankintoja. Australiassa velkaannuin lisää. Luottotietoni ovat kunnossa, eikä minulla ole laskuja ulosotossa, joten laskin autotehtaan palkan avulla itselleni selkeän suunnitelman velkojeni lyhentämiseen, Safonova paljastaa.

Hän viihtyi autotehtaalla hyvin, koska työkavereista löytyi samanhenkisiä ystäviä, joiden kanssa saattoi viettää myös vapaa-aikaa.

– Kansainvälinen ympäristö on minulle kotoisa ja olen saanut aina tukea, kun olen tarvinnut. Rakastuin lopulta myös Uuteenkaupunkiin ja sen historiaan.

– Kaupunki on hyvä kokonaisuus pienessä koossa ja täällä minulle on tapahtunut hyviä asioita, hän kertoo.

Safonova kertoo reagoivansa asioihin tunteella ja välillä turhankin suurella draamalla. Niinpä hän irtisanoutui autotehtaalta ensimmäiset kevään lomautusuutiset kuultuaan.

– Jälkikäteen ajateltuna vähän ylireagoin, koska minulle tuli kolmen kuukauden karenssi, enkä saanut rahaa mistään. –

-Olisin voinut sopia tauosta työpaikalle myös muilla järjestelyillä, Safonova huokaisee.

Safonova sai ruoka-apua A-killan kautta ja myös kaupungin sosiaalitoimi on auttanut häntä eteenpäin muun muassa asunnonhankinnassa.

– Olen kiitollinen kaikesta saamastani avusta ja se opetti samalla minulle nöyryyttä, hän lisää.

Pian irtisanoutumisen jälkeen astuivat koronarajoitukset voimaan, joten Safonova voinut lähteä uudestaan maailmalle. Oli uuden alun aika ja samalla hän päätti viedä päätökseen asioita, jotka olivat aiemmin jääneet kesken.

– Pääsin ammattiopisto Novidaan opiskelemaan merkonomitutkintoni loppuun. Sain uuden ja ihanan asunnon vain omaan käyttööni, joten olen jälleen valoisalla mielellä.

Safonova aikoo hakea palkkatöitä opiskeluidensa oheen, jotta hän saisi velkoja lyhennettyä samalla pois.

– Opiskeluiden jälkeen haluaisin vielä jäädä Uuteenkaupunkiin. Nyt asiat varmasti onnistuvat, koska minulla on perusasiat kunnossa ja tästä on jälleen hyvä ponnistaa, Safonova lisää.

Kauppatullissa yhä vapaita vuokra-asuntoja

Kauppatulliksi nimetty kerrostalo Lukkosepänkadulla on talonrakennusyritys Mangrove Oy:n ensimmäinen kohde Uudessakaupungissa. Mangrove aloitti ARA-rahoitteisen kerrostalon rakentamisen vuosi sitten huhtikuussa. Loppukatselmus oli jo kesäkuun alussa, vaikka talon piti valmistua vasta heinäkuussa.

Viisikerroksisessa rakennuksessa on 28 asuntoa, joista avaintenluovutuspäivänä viime viikon torstaina 20 oli vuokrattu.

– Ennakkokysyntä asunnoista oli hyvä, mutta korona kyllä aiheutti epävarmuutta lomautusten ja elämäntilanteiden vaihtumisen kautta. Myös asuntoesittelyiden järjestäminen oli korona-aikana haasteellisempaa, Mangrove Oy:n asiakaskokemuspäällikkö Kaija-Liisa Loisa kertoo.

Kun koronarajoituksia alettiin purkaa, aktivoituivat vuokralaiset kyselemään asuntoja. Tällä hetkellä asunnoista on vuokrattuna yli 70 prosenttia. Mangrove on painottanut uusien asukkaiden valinnassa monimuotoisuutta. Taloon tulee yksinasuvia nuoria ja vanhuksia, lapsiperheitä, työttömiä ja työssäkäyviä.

– Halusimme asukaskunnasta mahdollisimman monimuotoisen, koska sellainenhan kerrostaloihin yleensäkin ajan myötä muodostuu, Loisa lisää.

Asuntoihin on tulorajat, joten uudet asukkaat ja heidän maksukykynsä on selvitetty tarkasti etukäteen. Uudenkaupungin sosiaalitoimi on tukenut osalla vuokralaisista heidän asuntonsa hankintaa.

– Väkeä taloon muuttaa Uudenkaupungin sisältä, mutta myös Raumalta, Tampereelta ja Lappeenrannasta. Kauempaa tulevat ovat Valmet Automotiven palveluksessa, Loisa kertoo.