18 taiteilijan monimuotoinen näyttely Crusellissa

0
Uudenkaupungin kaupungin kulttuuripalveluiden vastaava Petri Hatakka (vas.) sekä kulttuurituottaja Joni Pietiläinen ovat koostaneet Crusellin Liljelund-halliin syyskuuksi Toivontuoja -näyttelyn. Siihen haettiin töitä yhteisöllisesti taiteilijoita osallistamalla ja lopputuloksena on poikkitaiteellinen 18 taiteilijan näyttely.

Roolipeliasuja, valokuvia, metallipatsaita, keramiikkatöitä ja maalauksia. Näistä kaikista on koottu Crusellin Liljelund-hallin syyskuun Toivontuoja-taidenäyttely. Poikkitaiteellisen näyttelyn työt on saatu kaupungin kulttuuripalveluiden Kokeile taidetta -projektin tuotoksista.

– Taidenäyttely tehtiin tällä kertaa niin päin, että haimme julkisella haulla kaupunkilaisilta töitä taidenäyttelyyn. Ihmiset saivat tehdä niin paljon taidetta kuin halusivat ja lupasin laittaa niitä esille niin paljon kuin mahtuu, Uudenkaupungin kaupungin kulttuuripalveluiden tuottaja Joni Pietiläinen kertoo.

Näyttelystä muodostui yllättävänkin eheä kokonaisuus, jossa on sisältöä monenlaisen taiteen ystävälle. Töitänsä näyttelyyn lähetti 18 ihmistä, joista kaukaisin asuu Alankomaissa.

– Osa taitelijoista on taiteen ammattilaisia, osa pitkän linjan harrastajia ja osa täysin aloittelijoita. Ammattilaisia ovat ainakin Susanna Pihlaja ja Päivi Virkkunen . Pidemmän linjan harrastajia ovat myös teatteriympyröistä monille tutut Vilma Sappinen ja Meri-Tuulikki Salonen valokuvineen, Pietiläinen summaa.

Näyttelyn Toivontuoja-nimi on lainattu Päivi Virkkusen Hyvä sydän ja toivontuoja -maalauksesta. Työ on syntynyt koronakevään aikana ja kaksi veden äärellä puun vieressä istuvaa hahmoa kertoo tulevaisuuden toivosta.

–  Sari Saarisen mandala-henkisellä pistetekniikalla tehdyt maalaukset, Jani Kallioisen rouheat metalliveistokset ja Salli Ali-Laurilan ilmeikkäät fursuitit eli pehmoeläinhahmot ovat ensimmäistä kertaa esillä missään, Pietiläinen paljastaa.

Näyttely on koostettu värikkäistä hyvän mielen töistä ja hyvää on tarkoitus levittää myös näyttelyn tuotolla. Osa taidenäyttelyn teoksista on nimittäin myytävänä ja töiden tuotto käytetään paikallisen Mannerheimin lastensuojeluliiton toiminnan hyväksi.

– Avoimen haun tuottama taiteilija- ja taidemäärä oli positiivinen yllätys. Voisimme jatkossa ehkä koostaa joka vuosi yhden näyttelyn samalla tavalla. Heitämme idean ja muut lähtevät toteuttamaan töitä, Pietiläinen pohtii.

Toivontuoja-näyttelyn avajaiset järjestetään Crusellin Liljelund-hallissa keskiviikkona kello 18. Työt ovat esillä sen jälkeen tiistaisin kello 10–18 ja muina arkipäivinä kello 10–16 syyskuun loppuun asti.

– Lisäksi näyttely on auki aina, kun Crusellissa on jokin esitys meneillään. Meihin voi myös olla yhteydessä ja pyytää sopivaa vierailuaikaa näyttelyyn. Yritämme olla paikalla joustavasti, Uudenkaupungin kulttuuripalveluiden vastaava Petri Hatakka kertoo.