Autotehdas kutsuu yli 500 lomautettua takaisin töihin

0
Valmet Automotiven tavoitteena on hiilineutraali Uudenkaupungin tehdas jo kuluvan vuoden aikana.

Valmet Automotive kutsuu yli 500 Uudenkaupungin autotehtaalta lomautettua työntekijäänsä takaisin töihin.

Tehtaalla siirrytään rakentamaan autoja jälleen kolmessa vuorossa. Muutos tapahtuu jo reilun viikon päästä eli 24. elokuuta.

– Autoteollisuus on tunnetusti ala, missä muutoksia tapahtuu joskus hyvin nopeallakin aikataululla. Vielä kesäkuussa loppuvuosi näytti tuotantolukujen valossa siltä, että meidän oli pakko ilmoittaa mittavista lomautuksista.

– Heinäkuun loppupuoliskolla saimme sitten asiakkaaltamme positiivisia uutisia loppuvuoden tuotantokapasiteettimme osalta ja tästä syystä voimme nyt purkaa jo annettuja lomautuksia ja kutsua takaisin töihin yli viisisataa lomautettua työntekijäämme, kertoi Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo.

Valmet Automotive ilmoitti kesäkuun lopulla lomauttavansa toistaiseksi enintään 970 työntekijää ja 98 toimihenkilöä. Käytännössä lomautus koski tehtaan yhden työvuoron suuruista työntekijämäärää. Lomautukset astuivat pääosin voimaan heinäkuun puolivälissä.

– Vaikka autojen markkinatilanne ei ole palautunut koronapandemiaa edeltäneisiin lukuihin, niin meidän osalta tilanne ei näytä niin synkältä. Aivan alkuvuoden tuotantolukuihin emme tänä syksynä pääse, joten tästä syytä emme voi vielä tarjota työtä kaikille lomautetuille, mutta kuitenkin niin isolle tekijäjoukolle, että voimme ottaa kolmannen vuoron käyttöön reilun viikon päästä, selvitti Salo.

Lomautusten näin nopea purku on aiheuttanut kiireitä autotehtaan henkilöstöosastolla.

– Aika moni lomautetuista oli jo ehtinyt muuttaa pois kaupungista. Osa ulkomaalaistaustaisista työntekijöistämme oli palannut takaisin kotimaahansa, joten henkilöstöosastolla on menossa aikamoinen puhelinrumba. Lisäksi tähän aikaan vuodesta moni meillä työskennellyt lähtee opiskelemaan ja sekin tuo haasteita, mutta aivan varmasti saamme tarvittavat kolme vuoroa kasaan, totesi Salo.

Autotehdas pyörii elokuun 24. päivästä eteenpäin taukoamatta aina sunnuntai-illasta perjantai-iltaan. Samalla liikenteeseen palaa myös tehtaan yövuorobussit.

Tehtaalla tehdään kaikki koronatartuntojen ehkäisemiseksi

Maija Ala-Jääski

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas on maamme suurin työpaikka. Se, ettei tehtaalla ole tavattu yhtään ainoaa koronatartuntaa, on kova saavutus, mutta ei sattumaa.

– Keväällä tuotanto pysäytettiin muutamaksi viikoksi minkä jälkeen töihin palattiin tarkkaan pohdittujen turvatoimien saattelemina. Meillä oli 60–70 kohdan pituinen toimenpidelistaus virustartuntojen ehkäisemiseksi ja esimerkiksi ensimmäinen kuukausi töitä tehtiin suojamaskit päässä. Myös tehtaalle tulevissa linja-autoissa oli tarjolla suojamaskeja ja niitä myös käytettiin käytännössä 100-prosenttisesti, kuvaili kevään kokemuksia Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo.

Tiukoilla hygieniaohjeilla ja muilla virustartuntojen ehkäisyyn tähtäävillä toimilla on ollut vaikutusta myös työntekijöiden muuhun sairastavuuteen. Esimerkiksi flunssaa on työntekijöiden keskuudessa ollut selkeästi vähemmän kuin vuosi sitten.

Nyt kun virustartuntojen määrä on valtakunnassa lähtenyt kasvuun, kaivetaan autotehtaallakin taas järeämmät keinot käyttöön.

– Haluamme, että meidän työntekijämme pysyvät terveinä ja voivat olla töissä turvallisin mielin, painotti Salo.

– Toki kyse on myös taloudesta. Koronavirustartuntarypäs tehtaan sisällä voisi pahimmillaan johtaa koko tehtaan sulkemiseen määrätyksi ajaksi ja tällä voisi olla hyvinkin kauaskantoiset seuraukset tehtaan tulevaisuutta ajatellen, Salo lisäsi.

Järeämpiin keinoihin kuuluu kesäkuussa poistetun maskipakon paluu jo ensi viikolla.

– Näin on toimittava jo siksi, että tehtaaseen palaa seuraavien viikkojen aikana reilut 500 työntekijää eri puolilta Suomea. Aluksi maskipakko on vain muutaman viikon mittainen. Katsotaan sitten miten tautitilanne etenee ja miten meidän on syytä toimia, jotta saamme nollatartuntalinjan pidettyä jatkossakin, selvitti henkilöstöjohtaja Tomi Salo.