Ei ole sopivaa laittaa kissaa roskikseen

0

Mitä sinä tekisit, jos olisit vieraassa paikassa ja autosi takapenkille ilmestyisi kuollut kissa?

Minulle kävi näin monta vuotta sitten. Olin aika tuore kesäasukas paikkakunnalla, josta en tuntenut ketään. Oli heinäkuu ja hellepäivä. Lähdin pienen tyttäreni ja hänen ystävänsä kanssa uimarannalle viidentoista kilometrin päähän.

Tie kulki laajojen viljapeltojen halki ja äkkiä näin tiellä kissan, joka näytti kuolleelta. Pysähdyin katsomaan ja kun lähestyin kissaa, se nosti päätään ja naukaisi. Kissan takapää ei toiminut, se oli nähtävästi tullut yliajetuksi.

Armeliainta olisi ollut lopettaa kissa saman tien, mutta siihen minusta ei ollut. Nostin eläimen syliini niin varovasti kuin pystyin ja vein sen autoon. Käännyin ja lähdin ajamaan takaisin sinne, mistä olimme tulleet.

Tiesin sen verran uudesta kesäpaikkakunnastani, että keskustassa oli eläinlääkäri. Pysäköin kadun varteen, jätin tytöt ja kissan autoon ja juoksin eläinlääkärin ovelle. Se oli lukossa. Sisällä ei ollut ketään.

Ei ollut vielä älypuhelinaika enkä tiennyt, mistä lähtisin seuraavaksi kysymään apua. Palasin autolle.

– Se kuoli! tytöt parkuivat.

Totta. Kissa oli kuollut. Se alkoi myös haista.

Olin keskellä vierasta pikkukaupunkia, autossa oli kuuma, siellä oli kaksi parkuvaa pikkutyttöä ja kuollut, haiseva kissa.

Mihin laittaisin kissan? Ei sitä voinut sentään roskikseen viedä.

Ehdotin, että ajaisimme takaisin mökille ja hautaisimme kissan sinne. Tytöt vastustivat ehdotustani äänekkäästi.

– No sitten. Mehän olimme menossa uimaan.

Käynnistin auton ja lähdin kummallisen seurueeni kanssa uudelleen kohti uimarantaa. Tytöt olivat hiljaa, minä olin hiljaa, kissa varsinkin oli hiljaa.

Vähän ennen kuin pääsimme perille, pysähdyin. Olimme keskellä metsää, jossa mustikat kypsyivät ja valo siivilöityi männynlatvojen läpi. Otin kissan ja kannoin sen kauemmas tiestä. Katsoin mahdollisimman kauniin paikan ja laskin kissan siihen. Odotin vielä vähän aikaa, josko joku sen yhdeksästä hengestä ilmaantuisi. Mitään ei tapahtunut.  

– Nuku hyvin, kissaparka.

Sitten me menimme uimaan emmekä puhuneet kissasta enää.

Pirkko Varjo

vapaa toimittaja