“Elämä on tässä ja nyt, elä sitä tänään”

0
Tuoreet ylioppilaat kajauttivat Gaudeamus igiturin totutun komeasti lakkiaisjuhlan poikkeuksellisesta ajankohdasta huolimatta. Uudenkaupungin lukiosta valmistui 60 ylioppilasta.

Koronaviruspandemiasta johtuen keväältä siirtyneet ylioppilasjuhlat järjestettiin pitkän odotuksen jälkeen lauantaina. Uudelleen pahentunut koronatilanne perui suunnitellut yhteiset juhlat esimerkiksi Kouvolassa ja Espoossa, mutta Uudenkaupungin lukiossa lakitus suoritettiin lähes suunnitelmien mukaisesti.

Lakkiaisjuhlaan olivat tervetulleita ylioppilaiden lisäksi heidän läheisensä – lukion muut oppilaat sekä juhlavieraat pääsivät seuraamaan lakitusta etänä videoyhteyden kautta.

Keväällä valmistuneista 60:sta ylioppilaasta lähes kaikki pääsivät poikkeuksellisesta ajankohdasta huolimatta osallistumaan yhteiseen päätösjuhlaansa. Lukion rehtori Esa Pirkola kiitti ja kehui sinnikästä vuosikurssia kovasta työstä.

– Abivuosi on valmistuville aina erityinen, mutta tänä vuonna se on ollut sitä hyvin poikkeuksellisella tavalla. Ylioppilastutkinnon aikataulua jouduttiin nopeassa tahdissa tiivistämään ja se asetti omat haasteensa sekä teille ylioppilaille että koulun henkilökunnalle. Haluan vielä kerran kiittää teitä kaikkia erinomaisesta työstä ja kyvystänne mukautua nopeasti muuttuviin tilanteisiin, Pirkola sanoi.

Juhlapuhujaksi kutsuttu arkkitehti Marko Kivistö puhui puolestaan valmistuvan sukupolven ainutlaatuisuudesta. Nyt koulunpenkiltä eteenpäin ponnistavat nuoret arvostavat elämässään erilaisia asioita kuin vanhempansa.

– Tutkimuksen mukaan teidän sukupolvellenne varmaa työpaikkaa ja hyvää palkkaa tärkeämpää on mieluisa työyhteisö, arvostuksen ja kannustuksen saaminen sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino. Tämä osaltaan kertoo siitä, että teillä on erittäin hyvä kyky tunnistaa ja elää todeksi kohtuullisuutta, Kivistö lausui puheessaan.

Valmistuville opiskelijoille arkkitehtuurikurssia vetänyt Kivistö kehui myös nuorten kykyä nähdä kauneutta.

– Vaikka kurssin otos oli aika pieni, osaan jo sen perusteella sanoa, että te omaatte erittäin hyvää kykyä tunnistaa ja tuottaa kauneutta, ja sillä tavalla lisätä hyvän merkitystä maailmassa.

Lopuksi hän muistutti tuoreita ylioppilaita hetkessä elämisen taidosta.

– Muistakaa tämä: elämä on tässä ja nyt, elä sitä tänään. Elä siivosti, elä hyvin. Elä ihmisiksi, Kivistö toivotti onnittelujen kera.

Vastalakitetun ylioppilaan puheessa kaikuivat yhtä aikaa sekä riemu että haikeus. Julia Laitinen muisteli vuosikurssin kolmea yhteistä vuotta ja etenkin viimeisenä opiskeluvuonna vahvistunutta yhteisöllisyyttä.

– Istumme nyt viimeistä kertaa yhdessä, tässä salissa. On ollut ilo käydä tätä koulua juuri teidän kanssanne. Lukiota aloittaessani en olisi voinut kuvitella, että meistä tulisi näin tiivis porukka. Päällimmäisenä meidän ikäryhmästämme jääkin mieleen yhteen hiileen puhaltaminen, hän sanoi.

Laitinen muisti puheessaan myös valmistuneiden vanhempia ja muita läheisiä tukijoukkoja.

– Vaikka tänään juhlitaankin meitä, tuoreita ylioppilaita, on syytä siirtää katseet eturivistä myös sinne taaksepäin ja miettiä kaikkia niitä ihmisiä, joiden ansiosta olemme tässä tänään. Tänään on aika kiittää heitä, jotka ovat vaihtaneet vaippamme ja pakanneet ensimmäisen koulupäivän reppumme. Ilman teitä, emme olisi lähelläkään tätä hetkeä.

Tallenne Uudenkaupungin lukion lakkiaisjuhlasta on katsottavissa kokonaisuudessaan Uudenkaupungin kaupungin Youtube-kanavalla.

Päivi Sappinen