Elina Kinnusella on kovat tavoitteet ensi kaudelle

0
Elina Kinnunen ei ole onnistunut urallaan vielä aikuisten SM-kisoissa, mutta nuorten SM-mitaleja on monesta ikäluokasta.

Erikoisen yleisurheilukesän tärkeimmät kisat ovat monilla kotimaisilla urheilijoilla jo takana. Uudenkaupungin Kenttäkarhujen keihäänheittäjä Elina Kinnunen käänsi melko vaihtelevan kauden lopulta positiiviseksi oman ikäluokan SM-kisojen hopeallaan viime viikonloppuna.

– Ihan tyytyväinen pitää olla. Tuli kuitenkin kauden paras tulos ja kaksi muutakin yli 50 metrin heittoa, Kinnunen sanoo.

21-vuotiaan keihäänheittäjän kisa lähti erinomaisesti käyntiin, kun hän kiskaisi heti ensimmäisellä heitollaan 53,13 metriä. Sen jälkeen odotukset kasvoivat ja Kinnunen uskoi heittävänsä vielä pidemmälle, jopa ennätyksen 55,41 tuntumaan.

– Kroppa tuntui kolmannen heiton jälkeen väsyneeltä, varmasti matkustus painoi, Kinnunen viittasi pitkään matkaan Kemiin.

Eroa voittajaan, Kajaanin Kipinän Suvi Kemppaiseen jäi vain yksitoista senttiä. Puuttuvat sentit jäivät harmittamaan ja myös se, että kilpailu olisi voinut olla vielä kovatasoisempi, jos hän olisi onnistunut viimeisillä heitoillaan uhkaamaan Kemppaisen johtoa.

Aikuisten SM-kisat eli Kalevan kisat tutulla Paavo Nurmen stadionilla olivat Kinnuselle suuri pettymys ja sen jälkeen hyvä onnistuminen Kemissä käänsi mielen ilon puolelle. Turussa Kinnunen jäi karsintaan alle 50 metrin heitolla.

Kinnunen haluaisi vielä jatkaa kauttaan, mutta seuraavaa kilpailua ei ole lyöty lukkoon. Hän uskoo, että kunhan olosuhteet ja kunto sattuvat kohdilleen, on ennätys vielä vaarassa.

Vaivoista huolimatta harjoittelu poikkeusoloaikoina on sujunut hyvin, vaikka se ei ole suoraan näkynyt kilpailuissa.

– Olkapää on vaivannut viime kauden jälkeen. Se oireili loppukesänä, syksyllä ja talvella. Talvella en pystynyt heittämään ja siksi pystyin vasta kesäkuussa aloittamaan kilpailut, Kinnunen kertaa.

Harjoituksissa heitto on kulkenut, mutta kilpailuissa on ollut vaihtelevaa. Suurimpana ongelmana on ollut, että kisaheitot ovat lähteneet huonossa asennossa.

22 vuotta tammikuussa täyttävä Kinnunen kilpailee samassa sarjassa vielä ensi kaudella. Tästä kaudesta jäi sen verran hampaan koloon, että ensi kaudelle tavoitteet ovat korkealla.

Oman ikäluokan Suomen mestaruus on selkeä tavoite ensi kaudella ja myös alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut Norjassa, jossa Kinnunen mielii takaisin palkintokorokkeelle.

– Jos sinne haluaa, pitää lähemmäs 60 metriä heittää. Se on tavoitteena ensi vuonna ja myös hyvä onnistuminen Kalevan kisoissa, niissä on mennyt huonosti. Sitten on vikat 22:en SM-kisat. Siellä tavoite on jälleen mestaruus. Kovat tavoitteet, mutta ne ovat saavutettavissa, Kinnunen päättää.

Kinnunen voitti vuonna 2017 19-vuotiaiden EM-pronssia ja vuotta aikaisemmin 17-vuotiaiden sarjassa MM-pronssia.

Elina Kinnunen harjoittelee yhdessä Turun Urheiluliiton Sanne Erkolan ja Jatta-Mari Jääskeläisen sekä Kaarinan Uran Janette Kaukosen kanssa. Erkola ja Jääskeläinen ovat kolkutelleet kärkisijoja kotimaan kilpailuissa, mutta Kaukonen on ollut loukkaantuneena.

Tuomas Laaksosen valmentamassa nelikossa jokainen vie toinen toistaan eteenpäin.

– Meillä on hyvä, haastava ilmapiiri ja kannustamme toisiamme kilpailuissa, Kinnunen kertoo.