Etätöistä palataan vähitellen toimistolle

0

Kiihkein lomasesonki on takana, ja paluu arkeen alkaa monissa yrityksissä tällä viikolla. Moni aloittaa työt toimiston sijasta kotona. Suomalaisista yli 40 prosenttia työskenteli huhti-toukokuussa etätöissä.

Maan hallituksen suositus etätyön tekemiselle päättyi elokuun alussa. Isot kansainväliset yritykset, kuten esimerkiksi Google, jatkavat etätyökäytäntöä ensi vuoden heinäkuuhun asti.

Keväällä äkkirysäyksessä tapahtunut digiloikka antoi työelämään uusia työkaluja ja etäpalavereista tuli osa arkea. Ylen Taloustutkimuksella tekemän kyselyn mukaan suuri osa haluaisi kuitenkin palata kotien etätyöpisteiltä takaisin työpaikalle. Toimistotiloille on siis edelleen tarvetta.

Monissa Euroopan maissa on otettu työpaikoilla ja julkisilla paikoilla laajasti käyttöön maskit, mutta Suomessa ne eivät ole yleistyneet. Tosin maskisuositus saattaa astua voimaan nyt täälläkin yhtenä keinona torjua pandemian toista aaltoa.

Läheskään kaikilla aloilla etätyöt eivät ole edelleenkään mahdollisia. Etänä ei hoideta sairaita, eikä rakenneta autoja, taloja ja teitä. Tai ajeta rekkaa, leikata hiuksia ja hoideta tavaroita kaupan hyllylle.

Kunnissa etätyöt omaksuttiin nopeasti, ja kaupungintaloissa on varmasti vielä tulevana syksynäkin hiljaista. Uudessakaupungissa suositukset etätöistä ovat voimassa elokuun puoleenväliin, ja jatkosta päätetään lähiviikkoina sen jälkeen, kun on käytössä tiedot koronatilanteen etenemisestä lomien jälkeen ja rajoitusten purkauduttua.

Suurin huoli kaupungilla ja kaupunkilaisilla on, miten korona vaikuttaa työllisyyteen. Lomautettujen määrä on kasvanut rajusti, eikä monilla ole tietoa siitä, milloin työt ylipäätään alkavat.