Hoivakotien vierailuja koskevat rajoitukset jatkuvat

0
Vierailut hoivakodeissa suositellaan toteutettavaksi ensisijaisesti ulkona, riittävästä suojautumisesta huolehtien.

Koronapandemian epävakaan tilanteen takia vierailurajoitukset Uudenkaupungin kaupungin hoivakodeissa jatkuvat. Epidemian leviäminen riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on yhä merkittävä riski ja hallitus suosittelee, että asiakastiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti yksikön henkilökuntaan.

– Kesän ajan vierailuja on pystytty järjestämään ulkona ja läheiset ovat juhannuksesta lähtien saaneet myös ulkoiluttaa omaistaan pyörätuolissa. Vierailut suositellaan jatkossakin toteuttamaan ensisijaisesti ulkona, riittävästä suojautumisesta huolehtien, kertoo vanhustyön johtaja Kirsi Routi-Pitkänen .

Syksyn tullen ilmojen viilentyessä yksiköiden sisätiloihin järjestetään asukastiloista erillään olevat turvalliset vierailutilat. Vierailutiloihin hankitaan muun muassa pisaratartunnoilta suojaavat pleksit.

Myös Sakunkulman päiväkeskuksen, arviointi- ja kuntoutusosasto Kuunarin sekä Merituulikodin Tyynelän toiminnat pysyvät nykyisessä koronatilanteessa edelleen suljettuina. Kalannin vanhainkodissa on käytössä kuusi tilapäishoidon paikkaa, joilla pyritään helpottamaan omaishoitajien tilannetta.

– Kesäkuun lopussa suunnittelimme jo näiden palvelujen käynnistämistä elokuussa, mutta valitettavasti se ei olekaan vielä mahdollista. Seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja arvioimme mahdollisuuksia toimintojen käynnistämiseen yhdessä tartuntataudeista vastaavien asiantuntijoiden kanssa, Kirsi Routi-Pitkänen toteaa.

Ikäihmisten korona-ajan neuvontapuhelin 044 351 5370 palvelee edelleen arkisin klo 9-15. Numeroon voi ottaa yhteyttä, mikäli poikkeustilanne aiheuttaa esimerkiksi huolta tai avuntarvetta.

Ohjeita hoivakotien vierailijoille

Vierailut suositellaan toteutettavaksi ensisijaisesti ulkona, riittävästä suojautumisesta huolehtien.

Tapaamisesta sovitaan etukäteen hoitajien kanssa, jolloin voimme antaa hyvät ohjeet turvalliseen vierailuun.

Lupa tapaamisiin annetaan 1-2 läheiselle kerrallaan.

Vierailulle tullaan vain terveenä ja oireettomana.

Läheinen huolehtii hyvästä käsihygieniasta, pitää 1-2 metrin turvavälin sekä muihin asukkaisiin että henkilökuntaan ja käyttää tapaamisensa ajan kirurgista suunenäsuojusta.

Läheiset voivat ulkoiluttaa asukkaita pyörätuolissa riittävästä suojautumisesta ja käsihygieniasta huolehtien. Läheisellä tulee olla kirurginen suunenäsuoja.

Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien asiakkaiden läheisille järjestetään mahdollisuus tavata läheistään omassa huoneessaan, turvallisin järjestelyin. Läheinen ei liikuskele yhteisissä tiloissa, vaan menee suoraan asukkaan omaan huoneeseen.