Hyviä signaaleja epävarmuuden keskellä

0

Tämän viikonlopun positiivisinta uutista ei tarvitse hakea suurennuslasilla: Valmet Automotiven autotehdas kutsuu takaisin töihin yli 500 lomautettua ja töitä aletaan jälleen tehdä kolmessa vuorossa (sivu 5).

Koronauhkia vellovassa maailmassa tämä paikallinen uutinen on tärkeä signaali koko Vakka-Suomen seutukunnalle ja Suomelle. Epävarmuus leimaa nyt kaikkea yritystoimintaa, eikä ennusteita voi tehdä pitkälle, mutta totaalisen pysähtymisen ja lamaantumisen merkkejä ei onneksi ainakaan juuri nyt ole näkyvissä.

Tärkeitä positiivisia paikallisia signaaleja on tullut muualtakin. Yritysten kehittämistoimintaa Vakka-Suomessa edistävä Ukipolis kyseli alueen yritysten investointitarpeista. Se kertoi, että monilla niistä oli poikkeusoloista huolimatta suunnitelmia tulevista investoinneista.

Myös kuluttajien luottamus on kasvanut kesän aikana merkittävästi kevään pohjalukemista. Uudessakaupungissa kesä on mennyt matkailullisesti hyvin, ja se on heijastunut kivijalkaliikkeiden toimintaan.

Valtiovarainministeriön tuoreessa budjettiesityksessä viennin edellytyksiä parannetaan muun muassa teollisuuden sähköveroa alentamalla. Suomen talouden suurin varjo on ministeri Matti Vanhasen mukaan tulevina vuosina vienti. Siinä autotehdas on iso tekijä. Henkilöautot on yksi Suomen tärkeimmistä vientituotteista.

Autojen valmistusmäärät ovat Suomen ainoalla autotehtaalla kasvaneet jo vuosien ajan. Viime vuonna tehdas rikkoi tuotantoennätyksensä. Lomautusten osittainen purkaminen nyt elokuussa on jälleen osoitus Daimlerin vahvasta luottamuksesta uusikaupunkilaiseen osaamiseen.

Kovassa kilpailussa ketterästi uusille urille kääntyvä tehdas on onnistunut vakuuttamaan asiakkaansa laadukkaalla työn jäljellä. Jatkossa liikenteen sähköistyminen jatkuu, ja se näkyy jo nyt vahvasti Valmet Automotiven toiminnassa. Yksi esimerkki tästä on Uudenkaupungin autotehtaan alueella toimiva akkutehdas.