Jätekimpasta ratkaisu mökkiläisten roskaongelmiin

0

Korona-aika on lisännyt kotitalouksien jätteiden määrää, kun aikaa vietetään enemmän kotona ja mökillä. Keväällä ja alkukesällä Uudenkaupungin jätepisteillä oli ruuhkaa, kun ihmiset innostuvat siivoamaan kaappeja ja komeroita.

Sekajäteastiat poistuivat jäteasemilta Uudessakaupungissa vuoden alussa. Uusista jätehuoltomääräyksistä tiedotettiin etukäteen, mutta monet vapaa-ajanasukkaat havahtuivat asiaan vasta mökkikauden alkaessa.

Joku haluaa hoitaa jäteasiansa yksin ja omatoimisesti, mutta uudet määräykset ovat poikineet myös yhteistyötä. Uudenkaupungin omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Arto Salonen kertoo, että jätekimppa on yksi ratkaisu asiaan (US 1.8) Parinkymmenen mökkiläisen muodostamia yhteisiä jäterinkejä on jo perustettukin.

Kierrätettävät jätteet jokainen kiinteistön omistaja voi kuskata erikseen kaupungin yhteisille lajittelupisteille. Sen sijaan jätteiden kuljettaminen mökiltä kotiin on nykyään laitonta. Biolanin alkukesällä tekemässä kyselyssä kävi ilmi, että tätä suomalaiset eivät ole vielä kunnolla sisäistäneet. Myös kierrättämisessä on parantamisen varaa nimenomaan mökeillä.

Biolan kertoi heinäkuussa tekemästään kyselystä, joka paljasti, että suomalaiset suhtautuvat nimenomaan mökeillä leväperäisesti jätteiden lajitteluun. Se tuntuu kummalliselta, kun juuri mökillä ollaan luonnossa ja ilmastoon ja ympäristöön liittyvät muutokset ovat helpommin havaittavissa. Biojätteen heittäminen sekajätteeseen kompostin sijaan ei ole järkevää, jos tarvitsee mökillä multaa.

Puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan mukaan mökillä tapahtuu merkillinen taantuma. Kaupunkiasunnoissa lajittelu on helpompaa, kun pihalta ja lähistöltä löytyvät kierrätyspisteet lasille, paperille, kartongille muoville ja metallille.

Valmisteilla olevan uuden jätelain tavoitteena on, että vuonna 2025 yhdyskuntajätteen kierrätysaste olisi 55 prosenttia. Yhteisille jätepisteille on siis tilausta mökkialueillakin.