Kirjanpainajat ja okakaarnakuoriaiset tekevät nyt tuhoa

0
Vanhat, metsätuhojen vaivaamat kuusikot ovat otollisia paikkoja kirjanpainajahyönteisten tuhoille.

Kaikkien metsänomistajien on nyt syytä valpastua ja käydä tutustumassa oman metsän kuntoon. Alueelta on tehty useita huolestuttavia havaintoja metsätuhoja aiheuttavista hyönteisistä; kirjanpainajista ja eteläiseen Suomeen uudelleen palaneesta okakaarnakuoriaisesta.

Näistä kahdesta kirjanpainajatoukat riivaavat erityisesti vanhoja kuusikoita.

– Eri puolilta meidän toimialuetta on löytynyt kirjanpainajan tuhoamia puita, pääosin vanhoja kuusia, selvitti metsänhoitoyhdistys Lounametsän metsäasiantuntija Markku Haapaniemi .

Samassa kohteessa kirjanpainajan tuhoamia tukkeja on ollut keskimäärin 10–30. Tuhohavainnot ovat olleet lisääntymään päin.

Kirjanpainaja on kuusikon pahin tuholainen. Kuusen kuoren alla viihtyvä kirjanpainajakuoriainen lisääntyy tyypillisesti heikkokuntoisissa metsissä, mutta vaarassa voivat olla myös terveet kuuset, mikäli hyönteiskanta pääsee vahvistumaan voimakkaasti. Esimerkiksi Keski-Euroopassa ja eteläisessä Ruotsissa kirjanpainajat ovat tuhonneet laajoja metsäalueita.

– Riskialtein yhdistelmä on vanha kuusikko, missä on keräämättä jääneitä, myrskyn kaatamia puita. Myrskyn kaatamat puut olisikin aina syytä hakea pois metsästä. Jos siihen ei itse kykene, niin kannattaa olla yhteydessä omaan metsänhoitoyhdistykseen, muistutti Haapaniemi.

Kirjanpainajia vastaan voi taistella vain poistamalla hyönteisten vaivaamat puut. Kirjanpainajan aiheuttamien tuhojen lisääntyminen saattaa liittyä edelliskesien helteisiin. Mitä lämpimämpää on, sitä parempi kirjanpainajalle.

Toinen, vielä huolestuttavampi havainto liittyy okakaarnakuoriaisten paluuseen.

– Okakaarnakuoriaisia esiintyi aiemmin myös Etelä-Suomessa, mutta sitten jostain syytä ne katosivat vuosiksi. Nyt kuoriaiset ovat palanneet ja niiden aiheuttamista tuhoista on valitettavasti tehty havaintoja myös Lounametsän alueella, kertoi Haapaniemi.

Okakaarnakuoriainen tappaa vielä pystyssä kasvavia mäntyjä. Kaarnakuoriaisten iskettyä puuhun puu kuolee muutamassa päivässä.

– Kun takavuosina täälläkin esiintyi okakaarnakuoriaisia, niin silloin ne vain vahingoittivat puita, mutta nyt jostain syystä tämä uusi hyönteispolvi tappaa koko puun ja se tietysti tekee kuoriaisesta erityisen vaarallisen koko metsätaloudelle, painotti Haapaniemi.

– Meidän tekemien havaintojen mukaan kaarnakuoriaisten tuhoamia puita on tällä seudulla ollut toistaiseksi vain pieniä, korkeintaan parinkymmenen puun ryhmiä. Tulevat vuodet näyttävät mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Hyvä uutinen sen sijaan on ettei ruskomäntypistiäisistä ole tehty juurikaan havaintoja.

– Näyttää siltä, että menossa on ruskomäntypistiäisten osalta välivuosi, arveli Markku Haapaniemi.