Liikenneraivo ei edistä turvallisuutta

0

Liikenne on yksi eniten kieltä kirvoittavista aiheista Uudenkaupungin Sanomien tekstiviesti-palstalla. Teiden kunto, törttöilevät autoilijat, jonoja aiheuttavat traktorit ja mopoautot kuumentavat tunteita.

Liikenneturvan kyselyissä suuri osa suomalaisista tunnustaa menettäneensä joskus hermonsa liikenteessä. Kun tilanne kärjistyy liikenneraivoksi, kuten vaarallisiksi ohituksiksi, se uhkaa jo liikenneturvallisuutta. Parasta on keskittyä vain omaan suoritukseen, sillä muiden käyttäytymiseen ja ajotapoihin on vaikea vaikuttaa ainakaan tien päällä.

Nyt eletään aikaa, jolloin ratissa vaaditaan erityistä tarkkuutta. Liikenteessä on maatalouskoneita, suojatietä ylittäviä ekaluokkalaisia ja koulumatkalla olevia mopoautoilijoita. Iltojen hämärtyessä riski peurakolareihin kasvaa.

Maltin säilyttäminen on parasta liikenneturvallisuuden edistämistä.

Liikenneonnettomuuksien määrässä on alueellisia ja kuntakohtaisia eroja. Väkilukuun suhteuttaen Vakka-Suomen kunnista eniten liikenteessä aiheutuneita vammoja on aiheutunut vuosina 2009–2018 Vehmaalla. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia ei tuona aikana tilastoitu siellä yhtään.

Uudessakaupungissa samalla ajanjaksolla kymmenen henkilöä menetti henkensä kuolonkolarissa, vaikka onnettomuuksia muuten sattui vähemmän kuin keskimäärin maakunnassa.

Vammoja aiheuttaneista onnettomuuksista suurin osa sattuu Uudessakaupungissa henkilöautolla, mutta myös mopolla ja moottoripyörällä kolaroidaan paljon. Paketti- ja kuorma-autoilla sekä mopoautoilla onnettomuuksia sattui 2009–2018 noin parikymmentä kullakin.

Noin 70 prosenttia vammoja aiheuttaneista onnettomuuksista sattui miehille. Tilastojen mukaan eniten onnettomuuksia sattui 45–64-vuotiaille. Henkilövahinkoja syntyi eniten suoralla tiellä.