Lippu liehumaan luonnon kunniaksi

0

Tänään liput liehuivat saloissa ylioppilaiden, mutta myös suomalaisen luonnon kunniaksi. Yliopiston almanakkatoimisto lisäsi Suomen luonnon päivän ensimmäisen kerran tämän vuoden kalenteriin, jossa se on paikkansa ansainnut.

Nyt korona-aikana Suomen metsät, saaristo, perinnemaisemat ja luontokohteet ovat saanut osakseen erityistä arvostusta. Puutarhoissa on pelastettu pörriäisiä ja kotipihoille rakennettu hyönteishotelleja. Toivottavasti luontobuumi jatkuu sen jälkeenkin, kun korona on saatu selätettyä.

Kesä päättyy tänä viikonloppuna venetsialaisten myötä, mutta luonto ei häviä minnekään ja siellä voi kulkea ympäri vuoden. Inspiraatioita viikonlopun luontovaelluksiin voi hakea vaikkapa juuri julkaistusta videosarjasta, jossa esitellään Varsinais-Suomen luontokohteita. Tältä alueelta mukana on vähemmän tunnettu Vehmaan graniittilouhosten ympäröimä Tummanmäen luontopolku (sivu 12).

Vuodenajat ovat Suomessa rikkaus, mutta nekään eivät ole itsestään selviä. Tutkijat ennustavat, että jatkossa meillä saattaa olla kolme vuodenaikaa neljän sijasta. Ilmaston lämmetessä talvelle voidaan joutua jättämään hyvästit, ja syksyllä myrskyt ja rankkasateet yleistyvät.

Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus kertoivat keväällä, että Suomella on tällä vuosikymmenellä ensimmäistä kertaa realistinen mahdollisuus muuttaa merkittävästi luonnon monimuotoisuuden kehityssuuntaa. Se on mahdollista, jos ihmiset oppivat kunnioittamaan luontoa teoillaan.

Poikkeusaika on avannut suomalaisten silmät paitsi luonnon kauneudelle myös sitä uhkaaville muutoksille. Kansalaisten, kuntien ja yritysten tietoisuus luonnosta ja sen merkityksestä on parantunut, mutta parantamista on monella saralla kierrättämisestä kulutusvalintoihin.