Lomalle lompsis

0

Ensin laitetaan kuva lentokentän baarista. Härregyyd, iso siideri 15e! Seuraavana päivänä someen alkaa tulvia kuvia hiekkarannoista, horisonteista, auringonlaskuista ja karamellinvärisistä drinksuista. Ette usko hei kuinka maagista on ihailla tätä kaikkea kännykän linssin läpi täällä paikan päällä. Hajotkaa räntäsateeseen!

Viikon kuluttua palataan kotimaahan ja mennään kesämökille. Saunominen ja kalastaminen kuuluu asiaan, vaikka oikeasti tekisi mieli vain juoda kaljaa ilman oheistoimintaa. On myös luettava kirjaa laiturinnokassa vaikka väkisin, sillä se on rentouttavaa. Ja metsästä pitää kerätä ämpärikaupalla marjoja, jotta saadaan tehtyä litratolkulla mehua, mistä lapset eivät tykkää. Talviturkkikin on ihan pakko käydä heittämässä, että voi kertoa kaikille, vaikka ketään ei kiinnosta.

Välillä täytyy kääriytyä pyyhkeeseen ja pysähtyä ihailemaan upeaa järvimaisemaa, jonka kaltaisia ei ole tässä maassa montaa kymmentä tuhatta. Valtavaa vesimassaa katsellessa ymmärtää oman pienuutensa, vaikka kyllä se on muutenkin käynyt jo selväksi. Illalla on tunnelmallista nautiskella terassilla laatikollinen punkkua. Se kuuluu eurooppalaisiin juomatapoihin, on terveellistä ja saa tyhjyyden tuntumaan hetkeksi mielekkäältä.

Valtateiden varsilla avautuvat kansallismaisemat tuhansine sokerijuurikaspeltoineen ja kalustetaloineen ovat sykähdyttäviä, jos on viettänyt koko ikänsä vaikka raisiolaisessa lähiössä tai porakaivossa. Mutta ei auta, lapset on vaan vietävä joka kesä Puuhamaahan ja Visulahden vahakabinettiin, vaikka he väittävätkin viihtyvänsä paremmin kotona puhelimiensa parissa.

Kun tämä reissu on tehty, kipataan mukulat mummolaan ja vietetään romanttista laatuaikaa ihan vaan aikuisten kesken. Sitten, yön kuumuudessa, laitetaan palju lämpimäksi ja pistetään Topi & Agents soimaan, ja tuhannen gintonicin tuottamassa kiihkossa revitään yksitellen auki joka ikinen vanha haava, ja itketään ja huudetaan ja soitetaan poliisi ja ambulanssi, ja naamat mustelmilla vannotaan niille, että väärä hälytys. Se puhdistaa ilmaa.

Aamulla tehdään suunnitelmia loppulomaa varten. Jos laitetaan piha ja puutarha kuntoon oikein nopeasti, ja tehdään pikapikaa puusavotta, niin ehditään hyvin hidastaa, niin kuin lehdessä neuvottiin. Sitten pitää vielä rentoutua ja levätä ja kerätä voimia ja huilata ja nollata ja ladata akkuja. Täytyy myös hankkiutua eroon kesäkiloista ja syyskiloista ja talvikiloista ja kevätkiloista ja syödä jäätelöä ja pehmistä ja olla grillimaisteri ja juoda sangriaa ja sokerivettä ja botswanalaista tuontiolutta.

Mutta sunnuntaina meidän täytyy ihan vaan olla. Mälsää, mutta pikkuhiljaa on pakko palata arkeen. Käy sinä rakkaani kertomassa lapsille, että koulu alkaa huomenna, minä käyn sillävälin palauttamassa pullot kolmen eri taajaman kauppoihin, ettei kylillä luultaisi, että me olemme alkoholisteja. Maanantaina mennään sitten levänneinä ja aurinkoisin mielin takaisin tienaamaan, niin päästään koko perhe ensi kesänä Roomaan.

Ossi Nyström

vapaa toimittaja