Monien mahdollisuuksien Kaupunkiverstas

0

Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskuksen (sihyn) ensimmäiseen kerrokseen on suunniteltu kaikkien kaupunkilaisten Kaupunkiverstasta.

Tilaa on tähän mennessä esitelty vuorovaikutteisena paikkana, jonka tarkoitus on kannustaa kaupunkilaisia harrastusten pariin ja samalla mahdollistaa erilainen luova toiminta.

Arkkitehtien ja kaupungin eri työryhmien jäsenten avulla verstaan sisätilat on määritelty tekemisen tiloiksi, joissa voi osallistua, kiinnostua, hankkia elämyksiä ja oppia. Mitä tämä kaikki siis käytännössä tarkoittaa?

Havainnekuvassa Kaupunkiverstas muotoutuu sisätiloissa olevan Verstaskadun ympärille. Verstaskadun päähän tulee uima- ja liikuntahallit. Sen varrelle kohti kaupungin keskustaa tulee taiteen esittämistiloja sekä kokous- ja koulutustiloja.

Kaupunkiverstaan aulatila mahdollistaa suurempien tapahtumien tai pienten messujen järjestämisen. Monitoimisali tarjoaa puitteet esimerkiksi valtuuston kokouksille, musiikkiesityksille, elokuvien esittämiselle ja luennoille.

Tiloissa voi pitää myös urheilutapahtumia. Tiloihin tulee myös esimerkiksi digipaja ja digitaalinen omatoimikirjasto sekä nuorisotiloja. Myös Vakka-opiston kurssitoiminnalle on suunniteltu omat tilat kaupunkiverstaan yhteyteen.

Nyt sihy-hankkeen projektipäällikkö Marko Kivistö ja sivistyspalvelujen erityisasiantuntija Inkeri Parviainen haluaisivat kuulla, mitä kaikkea kaupunkilaiset haluaisivat nyt jo ideoidun lisäksi tehdä Kaupunkiverstaan tiloissa. Mitä kaikkea tulevalta tilalta toivotaan?

– Olisi hyvä kuulla kaupunkilaisilta, mitä kaikkea tapahtumia ja toimintoja ihmiset haluaisivat Kaupunkiverstaaseen. Mihin kaikkeen muuhun kuin jo ennalta ajateltuun kaupunkilaiset haluaisivat omaa verstastilaansa käyttää, koska toistaiseksi vain mielikuvitus on rajana, Kivistö pohtii.

Kivistön mukaan arkkitehdit ja tilasuunnittelijat tekevät tulevasta koulu-, opisto- ja liikuntapaikkarakennuksesta toimivan alustan, mutta nyt olisi tärkeä hetki miettiä yhdessä tilojen toiminnallista kulttuuria.

– Ei kannata pelätä kertoa, mihin kaikkeen nykykoulu- ja opistotilaa halutaan käyttää. Ei myöskään kannata sitoa ajatusta vain koulunkäyntiin liittyviin asioihin, vaan mietitään toiminta edellä sitä, mitä tiloissa haluttaisiin tehdä, Kivistö lisää.

Soveltuisiko jo suunnitelmissa mukana oleva tila esimerkiksi ikämiesten petankki-peliin? Löytäisikö tikkakerho tiloista oman soppensa?

Entäs nuorten e-urheiluharrastus? Kävisikö sähköisestä kalenterista varattava tila ja talon av-järjestelmät nuorten itsensä kokoaman porukan peliturnaukseen?

Kahvilassa voi tavata tuttuja ja tuntemattomia. Kahvin äärellä voi kuunnella konserttia, lukea lehtiä tai täyttää sudokuja.

Verstaskadun varrelle voisi esimerkiksi tehdä pienimuotoisen keppihevosradan ja sopia siihen kisat vaikkapa joka tiistai kello 16 koulupäivän jälkeen.

Kansalaisopiston nypläysryhmälle voisi varata muutaman pyöreän pöydän kahviautomaatin läheisyydestä. Kouluvaari voisi pitää ekaluokkalaisille koulupäivän jälkeen linnunpönttötalkoot. Keksitkö itse parempia?

Miltä nämä ja monet vielä keksimättömät ideat kuulostaisivat kaupunkilaisten korviin? Kivistö ja Parviainen toivovat mahdollisia ja mahdottomia ideoita kaupunkilaisilta.

Ideoita kirjataan muun muassa verkkoon Uudenkaupungin kaupungin sihy-hanketta esitteleville sivuille ja niistä koostetaan mahdollisesti syksyllä artikkelia Uudenkaupungin Sanomiin .

Oman ehdotuksensa Kaupunkiverstaan toiminnasta voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen marko.kivisto@uusikaupunki.fi , inkeri.parviainen@uusikaupunki.fi tai toimitus@uudenkaupunginsanomat.fi .