Neuvolat muuttivat uusiin tiloihin

0
Viola Juntunen odotteli äidin kanssa pääsyä 3-vuotisneuvolaan viime keskiviikkona. Tuolloin neuvolakerroksessa tehtiin vielä remontin viimeistely- ja kalustustöitä.

Viime viikolla neuvolatoiminta muutti entisen A-sairaalan suojiin. Saman oven takaa löytyy nyt äitiys- ja lastenneuvola sekä perhesuunnittelu eli ehkäisyneuvola.

– Terveyskeskuksen neuvolatiloihin perustettiin keväällä hyvin nopealla aikataululla hengitysinfektiopoliklinikka, joten olemme joutuneet toimimaan koko kesän väliaikaistiloissa. Muuttoa on siis todella odotettu, totesi palveluyksikön esimies Taru Elo.

Hän kehui remontoituja tiloja toimiviksi, raikkaiksi ja valoisiksi.

– Ja onhan tässä talossa oma nostalginen tunnelmansa, lisäsi Elo.

Neuvoloiden lisäksi rakennuksen 1. kerroksessa on myös naisten joukkoseulonnat, neuvolan perhetyöntekijän vastaanotto sekä sosiaalihuollon toimintaan kuuluva Perhekeskus.

– Ennen näitä muuttoja neuvolat ja Perhekeskus ehtivät jonkin aikaa toimia vierekkäisissä tiloissa ja ratkaisu osoittautui hyvin onnistuneeksi. Lapsiperheet saivat kaikki palvelut samoista tiloista ja yhteistyö sosiaalityön ja ennaltaehkäisevän terveydenhuollon kanssa oli sujuvaa. Onkin hienoa, että voimme jatkaa samaa yhteistyötä näissä uusissa tiloissa, Elo painotti.

Tilojen suunnittelussa on kuitenkin otettu huomioon myös yksityisyyden tarve. Perhekeskuksen tilat on sijoitettu käytävän päähän, kulmauksen taakse. Toisen käytävän päähän on sijoitettu lastenneuvola, myös omaan rauhalliseen kulmaukseensa.

Muutto A-sairaalan tiloihin ei kuitenkaan ole sujunut täysin ongelmitta.

– Osa asiakkaista on mennyt vielä vanhasta muistista terveyskeskukseen. Osa taas on kritisoinut sitä, että näitä uusia tiloja on ollut vaikea löytää. Opastusta onkin lisättävä heti kun aulan remontti on valmis.

– Ehkä eniten ihmisiä kuitenkin hämää kerrosten luokittelu tässä rakennuksessa. Eli kun tulet pääovista sisään, tulet rakennuksen pohjakerrokseen. Meidän tiloihin, eli rakennuksen 1. kerrokseen, päästäksesi tulee nousta raput kerrosta ylemmäs tai käyttää hissiä, selvitti Elo.

Negatiivista palautetta on tullut myös parkkipaikoista.

– Parkkipaikoista on tällä alueella selkeästi pulaa. Ongelma ratkennee vasta sitten kun tilojen saneeraus on saatu täysin valmiiksi. Neuvonkin kaikkia neuvolaan omalla autolla tulijoita varaamaan hieman enemmän aikaa, opasti Taru Elo.

Kun muutto saadaan valmiiksi ja kesälomat pidettyä, alkaa neuvolassa jälleen perhevalmennus. Valmennuksessa käytetään turvavälejä ja osallistujille tullaan tarjoamaan suojamaskit.

– Myös avoneuvolatoiminta jatkuu syyskuussa. Eli tiistai-iltapäivisin kello 14.30–15.30 on neuvolaan mahdollista tulla ilman ajanvarausta. Jos on joku muutaman minuutin vievä asia, kuten rokotus tai verenpaineen mittaus, niin silloin kannattaa hyödyntää avoneuvolan palveluja. Myös jos ajanvaraus puhelimitse tuntuu hankalalta, esimerkiksi puutteellisen kielitaidon takia, niin ajanvarauksen voi tulla tekemään avoneuvolan kautta, opasti Elo.

Netin kautta on jo pidempään ollut mahdollista tehdä ajanvaraus perhesuunnitteluneuvolaan tai naisten joukkotarkastuksiin.

– Tästä on tullut kiitos asiakkailta. Näin olemme saaneet myös vastaanottoajat tehokkaaseen käyttöön, kertoi palveluyksikön esimies Taru Elo.

Seuraavaksi ajanvaraus netin kautta mahdollistuu lastenneuvolan asiakkaille.

Uusi terveyskeskus rakentuu kerros kerrokseltaMaija Ala-Jääski

Kaupunginvaltuusto teki vuoden 2019 maaliskuussa päätöksen ostaa A-sairaalaksi nimetty rakennus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä ja siirtää sinne terveyskeskuksen toimintoja. A-sairaalan kauppahinta oli 1,5 miljoonaa euroa ja rakennuksen lisäksi se sisälsi reilut neljä hehtaaria maata.

Sairaalakiinteistö päätettiin korjata uusiin tarpeisiin paremmin soveltuvaksi ja korjauskustannuksiksi arvioitiin noin 400–500 euroa neliöltä. Viime vuonna korjattiin rakennuksen neljäs, viides, kolmas ja toinen kerros. Kunnostettuihin tiloihin pääsivät ensimmäisinä muuttamaan terveyskeskuksen päihde- ja mielenterveyspalvelut, työterveyshuolto, terapiapalvelut sekä takaisinsoittojärjestelmän työntekijät.

Viime vuoden lopulla kilpailutettiin urakka, johon kuului osa kellarista ja sisääntulokerroksesta sekä ensimmäinen kerros. Tämä työ on siis saatu valmiiksi niin, että pohjakerrokseen on voinut muuttaa terveyskeskuksesta jo astma-, diabetes-, INR- ja sydänhoitajan sekä muistivastaanotto. Saman käytävän varrelta löytyy myös hoitotarvikejakelu ja terveystarkastuksia tekevän terveydenhoitajan tilat. Ensimmäiseen kerrokseen muutti viime viikolla siis neuvolat ja perhekeskus.

Parhaillaan kunnostetaan sairaalakoulun tiloja, osaa kellarista ja sisääntulokerrosta. Nämä remontit valmistuvat niin, että terveyskeskuslääkärit pääsevät muuttamaan kunnostettuihin tiloihin ensi vuoden alussa.

Ensi vuonna puretaan rakennuksen keittiöosa, kunnostetaan entinen pesulatila sekä kellarikerroksen tekniikkatilat. Lisäksi ensi vuodelle jää tehtäväksi rakennuksen pihatöitä ja salaojien kunnostusta.