Pyhämaan sudesta on annettu lopettamismääräys

0
Pyhämaan sudesta on annettu lopettamismääräys. Kuva: Hanna Hyttinen

Heinäkuussa Pyhämaassa useamman kerran lampaiden kimppuun hyökänneestä sudesta on annettu lopettamismääräys. Susi on käynyt myös useita kertoja asuintalojen pihassa.

Komisario Reijo Pennanen Lounais-Suomen poliisista kertoo, että sudesta annettiin ensimmäisen kerran karkotusmääräys 15.7. ja sen jälkeen vielä 30.7. uudestaan.

– Paikalliset SRVA-toimijat ovat tehneet useita karkotusyrityksiä, mutta ne eivät ole tehonneet, Pennanen kertoo.

SRVA eli suurriistavirka-apu on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka toimii yhteistyössä poliisin kanssa. Pyhämaassa SRVA-toimijat ovat esimerkiksi ampuneet haulikolla ilmaan suden nähdessään suorittaessaan karkotusta, mutta susi on löytänyt takaisin asutusten lähelle.

Kun sutta ei ole pystytty karkottamaan, on päätetty, että susi lopetetaan.

– Kyseinen susi voi olla ihmisen hengelle ja terveydelle vaarallinen, Pennanen toteaa.

Käytännössä annettua lopettamismääräystä toteutetaan, kun tulee ilmoitus, että susi on havaittu alle sadan metrin etäisyydellä asutuksesta, tuotantoeläinlaitoksesta tai ihmisten lähettyviltä. Ilmoituksen jälkeen SRVA-henkilöt lähtevät poliisin valtuuttamina etsimään sutta.

– Kyseessä ei ole metsästys vaan poliisin määräyksestä suoritettava eläimen lopettaminen, Pennanen tähdentää.

Komisario Pennasen mukaan karkottamismääräyksiä annetaan Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella puolisen kymmentä joka vuosi. Lopettamismääräyksiä on 1–2 vuodessa.

Pyhämaan sudesta tehtiin ensimmäiset havainnot jo keväällä. Heinäkuussa susi hyökkäsi ensimmäisen kerran lampaiden kimppuun, mutta sen jälkeen havainnot jälleen harvenivat hetkeksi. Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Osmo Luotosen mukaan siihen saattoi olla yksinkertainen selitys

– Ihmiset eivät ole enää niin paljon mökeillään ja ainakin viikolla pois. Nyt ollaan enemmän vakiasukkaiden havaintojen varassa, Osmo Luotonen arvelee.