Rajoitukset höllentyvät, varotoimet eivät

0

Toinen aalto. Siitä puhutaan ja sitä pelätään, mutta pitääkö siihen jotenkin varautua?

Koronarajoituksia on purettu kesän aikana, terasseilla ja ravintoloissa on riittänyt kävijöitä. Lomalaiset ovat kolunneet museoita ja nähtävyyksiä kotimaassa.

Tartuntojen määrä eivät ole toistaiseksi nousseet Suomessa millään alueella jyrkkään kasvuun, ja toivottavasti tilanne säilyy sellaisena jatkossakin. Toiseen aaltoon parasta varautumista on huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä. Tämä kannattaa muistaa julkisilla paikoilla liikuttaessa, mutta myös työpaikoilla ja erityisesti tapahtumissa.

Nyt elokuun alusta lähtien myös yli 500 hengen tapahtumia voidaan jälleen järjestää. Uudessakaupungissa mahdollisuuteen on tartuttu, ja se näkyy heti tänä viikonloppuna. Elokuusta on tulossa vuoden 2020 kesän tapahtumarikkain kuukausi.

Tänään ja huomenna jäähallissa vietetään Minifarmi-tapahtumaa, joka jouduttiin koronan vuoksi perumaan toukokuussa. Naisten kuntotapahtuma Kesäkuun kutonen näkyy myös tänään katukuvassa. Elokuun puolivälissä Lokalahdella järjestetään Karjurock-festivaali.

Pelkkää hiljaiseloa kaupunki ei ole uinunut kesällä muutenkaan. Muun muassa Pakkahuoneen iltatorit, ravintolat ja terassit ovat tuoneet elämää Kaupunginlahden rannalla ja katukuvaan. Viime viikonloppuna kaupungin ja palveluyrittäjien yhteinen Pop up -tapahtuma toi kaivattua säpinää kaupunkiin.

Tapahtuman järjestäjillä on vastuu huolehtia osallistujien turvallisuudesta, mutta myös yleisön pitää muistaa, että poikkeusaika jatkuu ja epidemiasta ei ole päästy eroon. Väentungoksia pitää välttää, etäisyyden pitäminen on järkevää, ja tuttavien ja tuntemattomien halailut pitää hoitaa etänä. Ja tietysti sairaana ja flunssaisena pitää jäädä kotiin.