Stadin Panimo kunnioittaa Prykmestarin brändiä

0
Stadin Panimon toimitusjohtaja Krista Lehtoranta kertoo, että Vakka-Suomen Panimon tiloissa tehdään jatkossakin Prykmestar-oluita.

Tutut Prykmestar-oluet ovat jälleen ilmestyneet kauppoihin ja ravintoloihin. Vakka-Suomen Panimolla on viime aikoina järjestetty poistomyyntitapahtumia, mutta kauppojen oluet eivät ole varastojen kätköistä, vaan ihan tuoreita juomia.

Vakka-Suomen Panimo ajautui keväällä konkurssiin, ja konkurssipesän ostanut Stadin Panimo on jatkanut oluiden valmistusta.

– Tuotanto saatiin käyntiin kesäkuussa. Tuotteita on jo saatu liikkeelle kauppoihin ja ravintoloihin, kertoo Stadin Panimon toimitusjohtaja Krista Lehtoranta .

Vakka-Suomen Panimon nimi näkyy jatkossakin etiketeissä, sillä se on Stadin Panimon aputoiminimi. Uusille omistajille oli alusta asti selvää, että hyvästä brändistä pidetään kiinni.

Pientä viilausta valikoimaan saattaa tulla menekin mukaan, mutta jotkut asiat säilyvät varmasti.

– Esimerkiksi Prykmestarin gluteeniton LuomuPils, joka on ollut ihan poikkeuksellinen, totta kai säilyy valikoimassa, Lehtoranta lupaa.

Tuotanto Välttitien tiloissa alkoi heti, kun siihen saatiin luvat.

– Teemme noin puolella teholla tällä hetkellä. Henkilökunta on Vakka-Suomen Panimon vanhaa henkilökuntaa. Myös omistaja Timo Konttinen on ollut paikan päällä varmistamassa, että saadaan maut oikein, Lehtoranta kertoo.

Stadin Panimon jo vuonna 1998 perustanut Konttinen on tunnettu makujen kehittelijä ja panimon valikoima on todella laaja. Vakka-Suomen Panimo puolestaan oli enemmän saksalaistyyppinen panimo, joka keskittyi esimerkiksi pils- ja savuoluihin.

Lehtoranta painottaa, että Stadin Panimon oluet ovat käsityöläisoluita, joiden mäskäyksessäkin käytetään puumelaa.

Helsinkiläispanimon tilat sijaitsevat Suvilahden vanhalla tehdasalueella, jossa laajenemismahdollisuudet ovat rajatut. Uudessakaupungissa taas on melko uudet, vuonna 2013 valmistuneet 1 200 neliön tilat.

– Tuotanto kolminkertaistuu, mutta ihan heti ei päästä tekemään täydellä teholla, Lehtoranta kertoo.

Vaikka panimo voisi jatkossa tehdä huomattavasti suurempia eriä, pidetään tuotannossa tietty maltti.

– Olut on tuoretuote. Emme tee suuria määriä varastoon, vaan ihmiset saavat tuotteen tuoreena, Lehtoranta lupaa.

Myös muut Vakka-Suomen Panimon tuotteet säilyvät. Ensimmäinen erä mustikkalonkeroa on valmiina, mutta ei vielä myynnissä. Jääteet ja siideritkin pysyvät tuotannossa.

Tällä hetkellä Uudessakaupungissa panimolla työskentelee kaksi henkilöä sekä omistaja Konttinen ja hänen poikansa ja vaimonsa.

Lehtoranta kertoo, että Stadin Panimossa kaikki ovat muutenkin kuin yhtä suurta perhettä.

– Kaikkien ideat huomioidaan titteleistä huolimatta, Lehtoranta sanoo.

Helsingissä työskentelee noin 15 henkilöä mukaan lukien Stadin Panimobaarin henkilökunta. Myös Uudessakaupungissa panimon julkitiloja aiotaan hyödyntää jatkossa paremmin.

Aulassa on tähän asti ollut hieman istumatilaa ja myymälä, mutta tulevaisuudessa tilalla on viihtyisämpi tila, jossa voi järjestää panimovierailuja ja tasting- eli maistelutilaisuuksia. Aulatilaa voi tulevaisuudessa vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.

Rakennukseen tulee mahdollisesti myös terassi ja myymälästä voi ostaa mukaan kaikkia Stadin ja Vakka-Suomen Panimon tuotteita. Suunnitelmat ovat jo pitkällä, mutta todennäköisesti uudistetut tilat avataan ensi keväänä. Samalla palkataan lisää henkilökuntaa.

Stadin Panimon kanssa samaan yritysperheeseen kuuluvat Stadin Panimobaari, tölkkien valmistuttaja Stadin Scandinavian ja maahantuontiin keskittyvä Ultimator. Krista Lehtoranta on kaikkien niiden toimitusjohtaja.

Vakka-Suomen Panimon ulosmyyntitapahtumat jatkuvat joka lauantain syyskuulle asti.

Piirimyyjä edustaa palkittuja panimoita

Risto-Matti Kärki

Toistaiseksi Prykmestar-olutta löytää kaupoista vanhoissa, tutuissa etiketeissä, mutta pullojen ulkoasua aiotaan päivittää.

Vanhoja etikettejä oli jäänyt jäljelle, eikä niitä haluttu heittää pois. Uusien, modernimpien etikettien vedokset ovat kuitenkin jo valmiina.

Stadin Panimo on suosittu ja tunnettu erityisesti pääkaupunkiseudulla, kun taas Vakka-Suomen Panimo tunnetaan laajemmin.

– Tarkoitus on Prykmestarin kanssa laajentaa koko Suomeen. Prykmestar on brändinä helpommin lähestyttävä, Lehtoranta sanoo.

Työhön on palkattu myyntiedustajia, joista Vilperin Perikunnastakin tuttu Eddy Karlsson vastaa Länsi-Suomesta. Karlsson lauloi aikoinaan piirimyyjästä ja on itsekin sellainen jo vuosien kokemuksella.

Olutpiireissä molemmat panimot ovat tunnettuja. Vakka-Suomen Panimon oluet ovat pokanneet lukuisia palkintoja ja Stadin Panimo on Suomen palkituin panimo.

– Meillä ei oikein ole paikkaa plakaateille. Panimobaarin invavessan seinät on sisustettu niillä, se on jo nähtävyys, Lehtoranta naurahtaa.