Tautitilanne määrittelee maskien käyttöä

0

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maskisuositus on lisännyt maskien kysyntää ja käyttöä julkisilla paikoilla, mutta katukuvassa niitä näkyy sittenkin vielä melko vähän ainakin Uudessakaupungissa.

Syksy näyttää, tuleeko maskien käyttämisestä yhtä arkipäiväinen rutiini kuin käsien pesusta. Ainakaan kenenkään ei tarvitse tuntea enää itseään kummajaiseksi maskissa, päinvastoin. Jos tautitilanne pahenee, jatkossa saattaa käydä niinkin, että ilman maskia kulkevat saavat osakseen ihmettelyä.

Suojautuminen on viesti siitä, että maskin käyttäjä haluaa kadulla, torilla tai kaupassa kulkiessaan kantaa vastuuta pandemian ehkäisemisessä. Flunssakauden alkaessa maskeja kannattaa pitää varmuuden vuoksi vaikkapa laukussa samaan tapaan kuin nenäliinoja siltä varalta, jos tulee tarvetta liikkua ruuhkaisilla paikoilla.

Mitä enemmän maskeja näkyy, sitä suuremmaksi tulee sosiaalinen paine niiden käyttämiseen.

Viranomainen on antanut maskien käytössä vain suosituksia, mutta käytännön toteutus jää jokaisen omaan harkintaan. Monissa ammateissa maskien käyttäminen on jo pitkään ollut arkea, toiset pärjäävät etätöissä kotona ilman maskeja.

Uudessakaupungissa ja monissa muissakin kunnissa maskeja on jaettu vähävaraisille ilmaiseksi, mikä on hyvä asia. Yle laskujen mukaan maskeista saattaa koitua kotitaloudelle jopa parin sadan euron kulut kuukaudessa. Moni on kokeillut tehdä myös itse maskeja. Ohjeita löytyy muun muassa Marttojen kotisivuilta.

Toistaiseksi Uusikaupunki ja muutkin Vakka-Suomen kunnat ovat välttyneet tartuntaryppäiltä, mikä toivottavasti kertoo siitä, että viranomaisten suosituksia on noudatettu hyvin.