Uudellekaupungille kaavaillaan omaa rauhanpalkintoa

0
Uudenkaupungin torilla on näyttävä Uudenkaupungin rauhan muistomerkki.

Uudellekaupungille kaavaillaan omaa rauhanpalkintoa. Idean takana on Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuotta suunnitellut toimikunta. Kyseistä juhlavuotta vietetään jo ensi vuonna. Kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Uudenkaupungin rauhanpalkinnon perustamisen, palkinnon säännöt ja palkintoon liittyvän rahaston perustamisen. Palkinnon perustaminen vaatii vielä siunauksen Uudenkaupungin valtuustolta.

Uudenkaupungin rauhanpalkinto olisi mahdollista myöntää tunnustuksena sekä kansojen välisestä rauhantyöstä että aktiivisesta toimijuudesta pienissä ja suurissa rauhanteoissa. Palkinnon voisi jakaa molemmista em. kategorioista, tai vaihtoehtoisesti vain toisesta. Erityisestä syistä palkinto olisi mahdollista jättää myös jakamatta.

Rauhanpalkinnon sääntöjen mukaan palkinto olisi tunnustus henkilölle tai yhteisölle, joka on ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan tukenut rauhaa. Teot ja toiminta voivat olla valtioiden välisen yhteistyön helpottamista, radikalisoitumisen vastaista työtä, siviilien aseman parantamista konfliktitilanteissa, ydinasekiellon ajamista, ihmisoikeuksien puolesta työskentelyä, väkivallattomuuden puolustamista, oikeudenmukaisuuden toteutumisen tukemista, ristiriitojen ratkomista, asiallisen tiedottamisen edistämistä, sovittelua, vertaisohjaamista, toisen henkilön tukena ja turvana toimimista tai vaikkapa arkisia sopua edistäviä tekoja.

Uudenkaupungin rauhanpalkinto on tarkoitus jakaa vuosittain, Uudenkaupungin rauhan allekirjoittamispäivänä eli 30.8. Palkinnonsaajat valitaan esitysten perusteella. Ehdotuksen palkinnon saajasta voi tehdä yksityinen henkilö tai yhteisö. Valinnan tekee nimetty raati.

Rauhanpalkinto on tarkoitus rahoittaa Uudenkaupungin kaupungin Nervander-palkintorahastosta. Nervander-palkinto myönnetään suomalaiselle joka on toiminnallaan edistänyt luonnontieteellisen ja humanistisen kulttuurin keskinäistä ymmärrystä ja yhteensovittamista.

Palkinto on jaettu edellisen kerran vuonna 2005. Pääomaa kyseiseen rahastoon on kertynyt reilut 165 000 euroa. Tästä summasta on tarkoitus nyt siirtää 80 000 euroa perusteltavaan Uudenkaupungin rauhanpalkinto -rahastoon. Rahastolle vuotuisin maksettavasta korosta puolet lisätään aina pääomaan ja puolet jaetaan palkintona.

Uudenkaupungin rauha


Solmittiin Uudessakaupungissa 30.8.1721.

Päätti Suuren Pohjan sodan jossa sotivina osapuolina olivat olleet Ruotsi ja Venäjä.

Rauha allekirjoitettiin tilaisuutta varten Uudenkaupungin torille pystytetyssä talossa. Paikalla on nykyään muistomerkki.

Tämä rauhansopimus on yksi merkittävimpiä rauhansopimuksia Euroopan historiassa.

Ruotsi menetti rauhansopimuksella Viipurin ja Karjalan kannaksen Venäjälle.