Valmet Automotiven autotehdas lähestyy hiilineutraalia tuotantoa etuajassa

0
Valmet Automotiven tavoitteena on hiilineutraali Uudenkaupungin tehdas jo kuluvan vuoden aikana.

Valmet Automotive ja VSV-Energia ovat tehneet sopimuksen fossiilivapaan kaukolämmön toimittamisesta Uudenkaupungin autotehtaalle. Yhdessä aiemmin solmitun fossiilivapaata sähköä koskevan sopimuksen kanssa autotehdas on pudottanut hiilidioksidipäästöjään jo lähes 70 prosenttia. Autotehtaan tavoitteena on hiilineutraali tuotanto vuoden 2021 loppuun mennessä.

Jatkossa autotehtaalla käytetään vain fossiilivapaata kaukolämpöä. Kaukolämpö tuotetaan puuhakkeella, biokaasulla ja teollisuuden hukkalämmöillä.

– Valmet Automotiven hiilidioksidivapaan kaukolämmön toimitussopimus on mittaluokassaan Suomessa poikkeuksellinen. Hiilidioksidivapaan lämmön tuotanto on ollut tavoitteenamme jo pitkään, ja nyt allekirjoitettu sopimus on erittäin tärkeä virstanpylväs VSV-Energia Oy:n ja Valmet Automotiven pitkäaikaisessa yhteistyössä, kertoo VSV-Energian tuotantojohtaja Mika Salo.

Aiemmin tämän vuoden tammikuussa Valmet Automotive solmi autotehtaalle sähkösopimuksen, jonka myötä tehtaalla käytetään vain fossiilivapaasti tuotettua sähköä. Tällä toimenpiteellä autotehtaan hiilidioksidipäästöt lähes puolittuivat, ja fossiilivapaan kaukolämmön käyttöönotto pudottaa tehtaan hiilidioksidipäästöt alle kolmannekseen viime vuoden tasosta.

– Hiilineutraali tuotanto on Valmet Automotivelle ensiarvoisen tärkeä tavoite. Pyrimme toimialamme johtavien kestävän kehityksen yritysten joukkoon, ja fossiilivapaan sähkön ja kaukolämmön myötä autotehdas lähestyy hiilineutraalin tuotannon tavoitetta jopa suunniteltua nopeammin, kertoo Valmet Automotiven valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus.

Uudenkaupungin autotehtaalla saavutetaan hiilineutraali tuotanto hyödyntämällä fossiilittomia ja uusiutuvia vaihtoehtoja sähkön ja energian tuotannossa, vähentämällä energian kulutusta, parantamalla energiatehokkuutta sekä kompensoimalla jäljelle jäävät hiilidioksidipäästöt kansainvälisesti standardoiduilla ohjelmilla.