Vierasvenesataman kesä sujui hyvin

0
Elokuun viimeisinä arkiaamuina Pakkahuoneen rannassa on jo melko hiljaista.

Pakkahuoneen vierasvenesataman kesän kävijämäärissä ylitettiin kirkkaasti viime kesän yöpymisluvut. Veneilijöitä yöpyi Kaupunginlahden vierasvenepaikoilla reippaasti yli 2000, kun viime kesänä luku jäi noin 1800 maksettuun käyntiin.

– Kesä sujui hyvin ja olen siihen tyytyväinen. Kesä–elokuun liikevaihto oli paljon parempi kuin viime vuonna. Heinäkuun käyttöaste oli tavattoman hyvä. Tänä vuonna huhti–toukokuu elettiin poikkeusolojen alla ja rannassa kävi vain yksittäisiä vierasveneitä, Pakkahuoneen vierasvenesataman isäntä Tapio Pääkkö kertoo.

Pääkkö kertoo, että alkukesän epävarmat poikkeusolot aiheuttivat sen, että alkukauden liikevaihto ei näyttänyt kovin rohkaisevalta, mutta vilkastunut kausi auttoi yritystä ponnistamaan hyvään kesään.

– Epätietoisuus on ollut kaikille raastavaa, myös yrittäjille. Siihen nähden kesä oli erinomaisen miellyttävä, Pääkkö lisää.

Pakkahuoneen vierasvenesataman kausi painottui tänä vuonna vielä normaaliakin enemmän heinäkuulle ja ihan elokuun alkuun. Normaalisti kausi alkaa juhannuksesta ja kestää viitisen viikkoa. Esimerkiksi ulkomaalaisten veneilijöiden määrä romahti lähes nollaan.

– Veneilijöissä oli aiempaa enemmän nuoria lapsiperheitä ja sellaisia isompia porukoita, joissa lapsiperhe veneili isovanhempiensa kanssa, Pääkkö kuvailee.

Pakkahuoneella on yli 70 vierasvenepaikkaa. Tavallisina kesinä paikat ovat noin viikon verran niin varattuja, että veneilijöitä on jouduttu käännyttämään pois.

– Tänä kesänä ranta oli täynnä monina yksittäisinä päivinä. Jouduimme jonkin verran ohjaamaan veneilijöitä Salmerin laituriin ja muutamia veneitä yöpyi uuden Möljän rannassa, Pääkkö lisää.

Pakkahuone kerää asiakkailtaan palautetta vuosittain. Tänä vuonna kiitosta keräsi viihtyisän kahvilan lisäksi myös viime kesänä remontoitu Kaupunginlahden ympäristö.

– Tänä vuonna kotimaan matkailu on koronan takia kasvanut. Aiemmin veneilijät matkasivat Ruotsin puolelle veneellä, mutta nyt moni jäi selkeästi Suomen rannikolle, Pääkkö toteaa.

Moni veneilijä yllättyi siitä, kuinka paljon Uudessakaupungissa on nähtävää rannan lähettyvillä, keskustassa ja kauempanakin.

– Lapsiperheet yleensä innostuvat Leijonapuistosta, museoista ja Pilvilinnasta. Automuseo on osoittautunut myös lapsiperheiden hitiksi. Monilta on myös tullut tänä kesänä viestiä siitä, kuinka heidän oli tarkoitus jäädä vain yhdeksi yöksi, mutta kaupunki osoittautui niin kiinnostavaksi, että veneilijät jäivätkin pidemmäksi aikaa myös kesken sesongin, Pääkkö kuvailee.

Kesän sää oli veneilijöille otollinen, koska tänä kesänä kovat pohjoistuulet jäivät tulematta.

– Juuri pohjoistuuli on usein syynä siihen, jos satamat ovat tyhjiä heinäkuussa. Veneilijät eivät kovassa tuulessa lähde mielellään Kustavia pohjoisemmaksi. Onneksi kesäkuussa ja heinäkuun alussa oli lämmin keli, niin se sai ihmiset liikenteeseen.

Myös Pakkahuoneen torin tapahtumat keräsivät tänä kesänä hyvin väkeä. Pääkkö tosin kertoo, että kesän ohjelma jouduttiin kasaamaan useampaan kertaan, koska ensimmäiseksi varatut esiintyjät peruutettiin kaikki koronan takia.

– Kun tuli ohjeistukset, että yleisötilaisuuksia saakin järjestää, niin saimme nopealla aikataululla Eino Grönin , Marita Taavitsaisen ja Sami Saaren . Yleensä Pakkahuoneella ei esiinny ihan näin kovan luokan artisteja, Pääkkö lisää.