Ajankohtainen elokuva

0

Kävin katsomassa Metsäjätti-elokuvan, joka on tehty kirjailija Miika Nousiaisen loistavan romaanin pohjalta. Kirja on julkaistu vuonna 2011, mutta sen tarina on edelleen polttavan ajankohtainen.

Kuvitteellisessa Törmälän kunnassa lopetetaan voittoa tuottava ja tuotantoennätyksiä takova vaneritehdas. Hieman ennen elokuvan ensi-iltaa metsäyhtiö UPM kertoi lopettavansa Kaipolan tehtaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Potkut uhkaavat siellä 450 työntekijää.

Energiayhtiö Neste puolestaan ilmoitti tällä viikolla Naantalin perinteikkään öljyjalostamon yt-neuvotteluista. Liipasimella on koko tehdas ja sen 470 työpaikkaa.

Tuulilaseja valmistava Pilkington Automotive irtisanoi elokuussa Laitilan tehtaalta lähes 50 työntekijää.

Ihodessa vaakalaudalla on Saint-Gobain Glass Finlandin tulevaisuus. 72 työntekijää koskevat yt-neuvottelut päättyvät lokakuun puolivälissä ja 1950-luvulta jatkunut pyhärantalainen lasinvalmistuksen perinne saattaa päättyä koronavuoteen.

Korona on vain osasyy rajuille toimenpiteille, eräänlainen jäävuoren huippu. Taustalla vaikuttavat niin kulutustottumusten muutokset, teknologian kehitys kuin ympäristöasiat.

Esimerkiksi paperin kulutus on vähentynyt ja fossiilisen öljyn tilalle ovat nousemassa uusiutuvat polttoaineet. Metsä- ja energiayhtiöt kehittävät kiihtyvällä vauhdilla uusia tuotteita. Jos yritys ei sitoudu kestävään kehitykseen, sillä ei ole tulevaisuutta.

Turun Sanomat arvioi tällä viikolla, että yksi syy Nesteen suunnitelmille sulkea Naantalin jalostamo on ympäristölupa, jonka päivittäminen vaatisi yhtiöltä investointeja päästöjä vähentävään tekniikkaan.

Teollisuudella on edelleen vahva merkitys Suomen elinkeinoelämässä. Vakka-Suomessa voidaan iloita siitä, että Uudessakaupungissa sijaitsee Suomen suurin teollinen työpaikka, joka on onnistunut saamaan korona-ajasta torjuntavoiton.

Investoinnit teknologiaan ja tuotekehitykseen ovat kannattaneet ja yhtiö pystyy nyt vastaamaan hybridimallien kasvavaan kysyntään maailmalla. Lomautetut on kutsuttu takaisin töihin.

Yritys tuottaa voittoa omistajille ja toimeentuloa työntekijöille, mutta myös hyvinvointia kaupunkiin ja koko Suomeen: Valmet Automotiven toiminnasta jäi Suomen kansantalouteen viime vuonna yli 200 miljoonaa euroa.

Valmet Automotive aikoo saavuttaa hiilineutraaliuden Uudenkaupungin tehtaalla ensi vuoden loppuun mennessä, mikä vahvistaa entisestään kilpailukykyä.

Autotehtaan tarina oli katsottavissa viime keväänä Uudenkaupungin teatterin näyttämöllä. Siinä oli vahvasti läsnä duunarin näkökulma samalla tavoin kuin Metsäjätti-elokuvassakin, joka pyörii nyt paikallisessa elokuvateatterissa.

Tehdas on suhdanteiden heilahteluista huolimatta edustanut pysyvyyttä, mutta kaikki tietävät, että sen olemassaolo ei ole itsestään selvää.

Metsäjätti -elokuva kannattaa käydä katsomassa. Vaikka tehtaalle ei siinä käy hyvin, tarina on selviytymistarina ja se on vahvasti pienen ihmisen ja paikallisen yhteisön puolella.

Eija Eskola-Buri

päätoimittaja