Älä jumita taulua yhteen paikkaan

0
Hel Sammalisto ja Valto Vaalikivi kehottavat vaihtamaan taulujen paikkaa kodissa. Taide sopii kaikkii tiloihin.

Ei nauloja seiniin.

Tämä ajatus on jarruttanut monessa kodissa taulujen sijoittelua ja hankkimista, mutta taiteilijat Heli Sammalisto ja Valto Vaalikivi kehottavat unohtamaan sen. Reikiä kammoaville on olemassa erilaisia taulukiskoja, mutta taiteilijat eivät niistä oikein perusta.

Kotien seinillä oleviin taideteoksiin liittyy monenlaisia pinttyneitä ajatuksia, kuten esimerkiksi että taululla pitää olla kodissa pysyvä paikka.

Galleria-taidelainaamo Horisontin taiteilijat Heli Sammalisto ja Valto Vaalikivi kannustavat vaihtamaan taulujen sijoittelua, ja niin he tekevät myös omissa kodeissaan. Uudessa paikassa, toisella seinällä tai huoneessa, pitkään kotona ollut taulu saa kuin uuden elämän.

– Ei kannata ajatella niin, että kun taulun on kerran johonkin kiinnittänyt, sen tulee pysyä siinä ikuisesti, Sammalisto sanoo.

Uniikit taideteokset tuovat kotiin persoonallisuutta, ja monet mieltävät ne osaksi sisustusta. Tyynyjen ja torkkupeiton värejä sovitetaan taulun sävyihin. Sammalisto ja Vaalikivi näkevät taiteen merkityksen kodeissa laajemmin ja syvällisemmin.

Taide ei ole pelkkä koriste, vaan merkityksen välikappale. Se on tehty omin ehdoin riippumatta ympäristöstä, muotoilee Vaalikivi.

Taulujen sijoittelussa seinille pohditaan toki esteettisiä asioita ja yhteensopivuutta huonekalujen, tekstiilien ja tapettien kanssa. Gallerioissa taulujen taustalla on useimmiten vaalea tausta, mutta kotien seinillä on kuviollisia tapetteja. Sammaliston mukaan se ei estä asettamasta taulua seinälle. Hyvä tapa antaa taideteokselle tilaa on käyttää paspartuuria.

Kehyksiä taideteokset eivät taiteilijoiden mielestä tarvitse välttämättä ollenkaan. Ne tekevät Vaalikiven mukaan taulusta joskus liian raskaan, ja niillä voi jopa pilata taulun.

– Toki jos taulussa on lasi päällä, se vaatii myös kehykset.

Taulujen asettelemiseen kannattaa käyttää aikaa, jos niitä on seinällä useampia. Harmoninen lopputulos syntyy, kun otetaan kokonaisuus huomioon.

– Tauluja kannattaa esimerkiksi hieman porrastaa, Vaalikivi neuvoo.

Taiteilijoiden näkemys on, että taide kiinnostaa kaikenikäisiä. Nuorilla ei ole usein varaa ostaa taidetta kotiinsa, mutta Uudessakaupungissa on loistava mahdollisuus myös vuokrata tauluja. Se ei ole valtavan suosittua, mutta sitä käytetään jonkin verran.

– Useimmiten käy niin, että taulu jää lopulta pysyvästi kotiin ja vuokraaja lunastaa sen itselleen, Vaalikivi kertoo.

Alisellakadulla sijaitsevassa galleriassa on vaihtuvia näyttelyjä ja siellä voi tutustua hyvin monipuolisesti kuvataiteeseen. Taidetta saa katsella ja siihen voi syventyä omassa rauhassa, mutta halutessaan siitä voi myös keskustella.

Nyt syyskuun ajan Horisontissa voi tutustua Valto Vaalikiven töihin. Näyttelyn nimi on Lähes kaikki , ja siihen on koottu teoksia hänen pitkältä, 50 vuoden taiteilijauralta. Hän siteeraa näyttelytekstissä antiikin filosofia Platonia. Maailma muuttuu, mutta taiteilijat nostavat esiin ja tekevät näkyväksi ajattomia ideoita.