Alisenkadun elinvoimalle piristysruiske

0

Meren läsnäolon aistii Uudessakaupungissa paremmin kuin monessa muussa meren rannalla sijaitsevassa kaupungissa. Siitä kertovat Kaupunginlahdelle kiinnittyneet veneet ja sen voi aistia varsinkin tuulisina päivinä kävelyillä keskustassa.

Ajatus siitä, että merelle voi lähteä ja sieltä palata on vahva osa kaupungin identiteettiä. Kaupunginlahden kunnostuksessa tämä kaupungin merellinen historia on otettu hienolla tavalla huomioon. Nyt merellisyys on tarkoitus saada entistä näkyvämmäksi myös keskustassa.

Tuulta purjeisiin puhallettiin Uudenkaupungin keskustan kehittämiseen liittyvässä tilaisuudessa tällä viikolla. Ajatuksena on, että vaikka ei lähtisi merelle, sen merkitys avautuu kävelemällä pitkin kaupungin pääkatua.

Alinenkatu on toiminut ihmisten kulkuväylänä ja kohtaamispaikkana jo 400 vuoden ajan. Sellaisena sen on tarkoitus palvella jatkossakin, mutta tarpeet muuttuvat. Kadulle on suunniteltu aikaisemmin kävelykatua, mutta tässä suunnitelmassa käyttöä ei betonoida yhden kortin varaan.

Alisenkadulla toimivien yritysten ja koko kaupungin elinvoiman kannalta suunnitelma vaikuttaa toimivalta.

Katutila on helposti muunneltavissa ja se elää vuodenaikojen mukaan. Kesällä ja tapahtumien aikana tilaa on enemmän kävelijöille ja talvipakkasilla auton saa kaupan viereen. Tulevaisuudessa katutila on paikka, jossa voi piipahtaa ostoksilla, mutta myös viihtyä, tavata tuttuja ja osallistua tapahtumiin.

Jos hanke etenee myötätuulessa, työt alkavat jo ensi vuonna. Yrittäjien ja matkailun näkökulmasta olisi äärimmäisen tärkeää, että kadun uudistaminen voitaisiin toteuttaa hyvissä ajoin ennen kesää, jotta katutyöt eivät haittaisi liiketoimintaa.