Anna Eriksson ei taiteessaan pyri tietoisesti vaikeaselkoisuuteen

0
Anna Eriksson esiintyy lokakuussa Uudenkaupungin Uudessa kirkossa.

Aiemmin lähinnä musiikkikuvioista tutuksi tullut uusikaupunkilaistaiteilija Anna Eriksson yllätti vuonna 2018 esikoiselokuvallaan M, jonka hän oli sekä ohjannut, käsikirjoittanut ja tehnyt vielä äänisuunnittelunkin. Eriksson oli itse myös elokuvan provokatiivisessa pääosassa.

Nyt M on esillä Rauman Taidemuseon tuottamassa taidenäyttelyssä M – The Rituals oh a Lonely Bitch . Taiteilijan itsensä lisäksi näyttelyä ovat olleet toteuttamassa kuvaaja ja kuraattori Matti Pyykkö, kuraattori Heta Kaisto ja graafisesta ilmeestä vastaava Pietari Kaakkomäki.

Näyttely on esillä 20. marraskuuta asti.

Näyttely hämmentää, puhuttelee, joitakin varmasti shokeeraakin. Onko tähän myös pyritty?

– En tietoisesti pyrkinyt vaikeaselkoisuuteen, Anna Eriksson vastaa.

– Käytin M-elokuvaan raakaa alitajunnan materiaalia. Tietoista oli se, etten lähtenyt sitä kaunistelemaan. Tein elokuvaan valtavan taustatyön. Se materiaali ikään kuin ”sekottui” omaani. Näyttelyn työt tein samalla metodilla, impulssista. Taiteilijan tehtävä on luoda. Muut saavat analysoida.

Erikssonin mukaan näyttelyssä ei ole varsinaisesti ”kyse” mistään, kuten ei yleensäkään taiteessa ole.

– Mielestäni taiteilijan tehtävä on toimia jonkinlaisena ”esikokokijana”, ja siinä kaikki. Nainen M jäi elämään minuun. Hän värjöttelee jossain elämän ja kuoleman rajamailla. Hänellä on oma agendansa, jota minäkään en totuuden nimessä tiedä. Nainen M puhuu minun kauttani. Hän ei tunne häpeää siitä, että on oman kehonsa, oman tragediansa vanki. Ihailen sitä piirrettä hänessä. Hänen vahvuutensa on olla särkynyt.

Eriksson näkee, että nykymaailma pyrkii yksinkertaistamaan, vaikka elämä on kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

– Me ihmiset olemme mutkikkaita, täynnä vastakohtia ja ristiriitaisuuksia. Mikään ei ole sitä miltä näyttää.

Anna Erikssonin saama palaute on ollut hienoa, parempaa kuin hän osasi kuvitellakaan.

– M-elokuvan menestys oli ihmeellinen, odottamaton yllätys. Sitä on vain kuljettava omaa tietään sivuille katsomatta ja tehtävä niitä asioita, joita haluaa tehdä. Taiteessa on mielestäni pyrittävä kansainvälisyyteen. On oltava rohkeutta rikkoa rajoja, sekä todellisia, että kuviteltuja.

Onko mahdollista, että näyttely nähtäisiin joskus Anna Erikssonin nykyisessä kotikaupungissa Uudessakaupungissa?

– Kyllä nyt kannattaa vain ajaa Raumalle. En heti keksi näyttelylle parempaa paikkaa kuin Rauman Taidemuseo. Se toimii tilana todella hyvin.

Seuraavaksi Anna Eriksson alkaa kuvaamaan seuraavaa elokuvaansa. Avantgarde-elokuva sijoittuu tulevaisuuteen ja sen pääosaan on lupautunut Ritva Oksanen.

– Haluan siinä käsitellä ajan, toivon ja tekoälyn teemoja.

 

Nainen M värjöttelee jossain elämän ja kuoleman rajamailla.

 

Anna Erikssonin mukaan on oltava rohkeutta rikkoa rajoja.

Konsertit siirtyvät kirkkoon

Vaikka Anna Erikssonin taidenäyttelyä ei Uudessakaupungissa nähdäkään, niin konsertit ovat kuitenkin tulossa. Alkuun Erikssonin piti olla osa peruuntuneen Crusell-viikon ohjelmaa. Sitten päätettiin pitää konsertti syksymmälllä Crusell-salissa.

Nyt konserttipaikka on muutettu vielä kertaalleen ja artisti on nähtävissä ja kuultavissa Uudenkaupungin Uudessa kirkossa säestäjänsä Mikko Mäkisen kera. Konserttien päivämäärät ja alkamisajat ovat pysyneet samana, eli 16.10. kello 19 ja 17.10. kello 19. Lauantaina 17.10. kello 14 pidettävän lisäkonsertin liput tulevat myyntiin 15.9.

– Olemme pitkään puhuneet, että haluamme jossain vaiheessa tehdä pienimuotoisia konsertteja ja nyt se vihdoin toteutuu. Ohjelmistossa on omia kappaleitani vuosien varrelta ja joitain yllätyksiä, Anna Eriksson vihjaisee.

Konserttipaikan siirron takana ovat tietenkin koronarajoitukset.

– Emme olisi Crusell-saliin saaneet järjestettyä vaadittavia turvavälejä. Sen sijaan kirkossa on tilaa ja pystymme ottamaan sisään noin 250 henkeä, avaa Petri Hatakka Uudenkaupungin kulttuuripalveluista.

Joitakin lippuja on vapautunut myyntiin ja niitä voi tiedustella joko Uudenkaupungin kulttuuripalveluista tai Lippupisteestä.

Tekstit: Ari Anteroinen.